Hlavní obsah

Šéf Intelu se zbavil akcií firmy za stovky miliónů těsně před skandálem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Technologickým světem hýbe kauza nově objevené chyby v procesorech Intel a toho, že kvůli instalaci opravy zpomalí většina počítačů na světě. Server Business Insider si ve svém čtvrtečním vydání všímá toho, že šéf Intelu Brian Krzanich prodal jen krátce před vypuknutím skandálu akcie svého podniku za stovky miliónů korun. Firma souvislost odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Intelu Brian Krzanich

Článek

Krzanich prodal na přelomu listopadu a prosince prakticky všechny akcie, které mohl. Byl to pořádný balík, jenž měl hodnotu rekordních 24 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 500 miliónů korun.

Jak upozornil server Business Insider, teprve poté podnik začal informovat další společnosti o tom, že chyba vůbec existuje a že bude nutné nainstalovat příslušné záplaty. Široká veřejnost – a tedy i většina akcionářů – se to však dozvěděla až v lednu.

Mluvčí Intelu na dotaz serveru pouze stoicky reagoval, že prodej akcií byl plánován dlouho dopředu a že s kauzou ohledně chyby v procesorech vůbec nesouvisí.

Ve čtvrtek akcie Intelu na burze Nasdaq po zahájení obchodování klesly o víc než pět procent a stojí méně než 43 dolarů za akcii. V době, kdy je Krzanich prodával, stály skoro 45 dolarů.

Na informace o chybě je uvaleno embargo

K samotné chybě se mluvčí odmítl vyjádřit. Podnik totiž na celou kauzu uvalil informační embargo do doby, než budou záplaty nainstalované na všech počítačích. To kvůli tomu, aby objevenou chybu nemohli zneužít hackeři. Na existenci chyby v procesorech od Intelu upozornil server The Register. [celá zpráva]

Kromě samotné bezpečnosti je problém také v tom, že po implementování záplaty dochází k citelnému zpomalení celého systému. Podle některých testů dokonce při určitých početních úkonech až o 50 %. [celá zpráva]

Chyba se týká i mobilů

Jak upozornil server Grsecurity, bezpečnostní aktualizaci vydala pro své procesory také konkurenční společnost AMD. Ta však v oficiálním prohlášení tvrdí, že možnost zneužitelnosti objevené trhliny je prakticky nulová a že její procesory by neměly po instalaci trápit ztráty výkonu.

Podobná chyba nicméně byla objevena i u čipů platformy ARM, které využívá většina mobilních telefonů. Společnost ARM oznámila, že již poskytla nástroje k odstranění bezpečnostních nedostatků.

Reklama

Související témata:

Související články

Procesory od Intelu mohou napadnout hackeři

Ovládnout cizí počítače na dálku mohou hackeři kvůli nově objevené chybě v procesorech Intel. Ta je hodnocena bezpečnostními experty jako velmi závažná....

Výběr článků

Načítám