Hlavní obsah

Ruští hackeři, kteří napadli Colonial Pipeline, ukradli data Toshibě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Ruští hackeři ze skupiny DarkSide, které je připisován útok na americkou společnost Colonial Pipeline, zveřejnili minulý týden prohlášení, podle nějž ukradli důvěrné dokumenty japonské skupiny Toshiba. Informovala o tom agentura Kjódó. Toshiba útok potvrdila.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Sídlo Toshiby v Tokiu

Článek

Hackeři na takzvaném dark webu uvedli, že z dceřiné společnosti Toshiba Tec, která sídlí ve Francii, získali 740 gigabytů dat. Japonský konglomerát připustil, že jeho dceřiná společnost se stala terčem kybernetického útoku a že z ní s velkou pravděpodobností unikla data. Ta údajně obsahují informace o produktech a zaměstnancích, například údaje z jejich cestovních pasů. Počítače byly napadeny ransomwarem, což je vyděračský program, který zablokuje přístup do systému.

„DarkSide sdružuje zhruba 30 skupin, které bez ustání kyberneticky napadají různé společnosti. Tentokrát se jim to v případě Toshiby povedlo,” uvedl Takaši Jošikawa z japonské společnosti Mitsui Bussan Secure Directions, která se zabývá počítačovou bezpečností. Fakt, že lidé mají za pandemie přístup k počítačovým systémům svých zaměstnavatelů z domova, činí společnosti z hlediska kybernetických útoků zranitelnější, dodal.

Útoky vyděračských virů se prodražují. Kyberzločinci chtějí více peněz

Bezpečnost

Skupina DarkSide vedle podniků Colonial Pipeline a Toshiba přiznala odpovědnost za útoky na tři další společnosti – na brazilský podnik na baterie, technologickou společnost z Chicaga a na jednu britskou inženýrskou firmu.

Colonial Pipeline je největším provozovatelem sítě potrubí pro přepravu ropných produktů v USA a hlavním dodavatelem pohonných hmot pro jihovýchod USA. Hackerům jako výkupné podle agentury Bloomberg zaplatila pět milionů dolarů (zhruba 105 milionů Kč). Podle zdrojů Bloombergu firma výkupné zaplatila ve formě nesledovatelné kryptoměny už minulý pátek, a to několik hodin po útoku.

Cílené útoky vyděračských virů jsou na vzestupu, bijí na poplach experti

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám