Hlavní obsah

Podvodníci zkoušejí v Česku nový trik s balíky

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po falešných výzvách s neuhrazenými pohledávkami zkoušejí podvodníci nový trik. Tentokrát se vydávají za doručovatele společnosti PPL. Místo doručení balíku jim jde však o to, vylákat z důvěřivců citlivé údaje, jako jsou přihlašovací kódy a hesla firemních zákazníků.

Foto: Profimedia.cz

Kybernetičtí piráti se vydávají za zaměstnance přepravních společností. (Ilustrační foto)

Článek

„Zdá se, že jsme se stali terčem hackerů, kteří rozesílají zprávy, jež vypadají jako oficiální komunikace PPL CZ, jejich cílem je však podvodně vylákat citlivé údaje a přihlašovací kódy a hesla,“ varovali zástupci přepravní společnosti.

Na zprávy, které od uživatelů vyžadují ověřování kódů e-mailem, by proto lidé neměli v žádném případě reagovat.

„Pokud jste již na podezřelou podvodnou zprávu vyžadující po vás zaslání svých firemních kódů odpověděli, kontaktujte prosím neprodleně svého obchodního zástupce PPL, který okamžitě zajistí bezpečnost vašich údajů,“ uzavřeli zástupci PPL.

Vymahači dluhů na scéně

Kybernetičtí zločinci ale v posledních měsících nedělají vrásky na čele pouze přepravním společnostem. Již od dubna kolují vodami českého internetu podvodné zprávy, ve kterých podvodníci tvrdí, že příjemce dluží značnou částku, a pokud ji neuhradí, bude „zahájena právní sankce na základě pohledávky“.

Foto: bok, Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Součástí e-mailu je i příloha, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archivu ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Scénář útoku, který bezpečnostní experti zachytili na začátku července, je zcela totožný jako při předchozích vlnách. Podle ohlasů čtenářů Novinek se internetové adresy, ze kterých podvodníci odesílají zprávy, často mění. Objevily se mezi nimi například domény bexte-reality.cz, nerodia.cz, erika-as.cz nebo skaconspiracy.cz.

Že se jedná o podvod, je patrné už na první pohled podle špatně skloňovaných slov a dalších chyb, které se v česky psaném e-mailu objevují.

Text podvodného e-mailu
Vážený zákazníku,Jsme velmi rádi, že jste využívali produktu z naší banky.Dovolujeme si Vás upozornit na dlužná částku ve výši 8031.56 Kč, ke dni 24.04.2014 na osobním účtě #1143203552366118 . Nabízíme Vám uhradit pohledávku v plné výši do 28.05.2014.Dobrovolné uhrazení pohledávkya dodržení smlouvy #62369B7812F797489 umožňujeme Vám:1) Dodržet pozitivní úvěrovou historii2) Vyhnout se soudním sporům, placení poplatků a jiných soudních nákladů.V případě prodlení úhrady pohledávky 8031.56 Kč v souladu s platnými právními předpis, jsme oprávněni zahájit právní sankci na základě pohledávky.Kopie smlouvy a platební údaj jsou připojeny k tomuto dopisu jako soubor "smlouva_62369B7812F797489.zip"S pozdravem,Vedoucí odboru vymáhání pohledávekAnna Farářová

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám