Hlavní obsah

Podvodníci to zkoušejí přes SMS. Připraví lidi o peníze

Novinky, mif

Jako lavina se Českem začaly šířit podvodné SMS zprávy, ve kterých útočníci lákají důvěřivce na výhru v internetovém obchodě Alza.cz. Jménem této společnosti se přitom kybernetičtí podvodníci snaží připravit lidi o citlivé osobní údaje i peníze.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Snažíme se s vámi spojit ohledně vaší výhry z výročního losování Alza ze dne 3. října,“ tvrdí útočníci v podvodné SMS zprávě. Její součástí je i odkaz na webové stránky, kde se uživatelé mají o dané výhře dozvědět víc.

Kyberzločinci mohou krást e-maily. Pomocí podvodných SMS zpráv

Bezpečnost

Pokud na něj zákazníci kliknou, ocitnou se na podvodné webové stránce informující o výhře v soutěži firmy – podvodníci lákají například na nové iPhony. Jediné, co je nutné udělat, je zaplatit manipulační poplatek 1 Kč.

Díky této operaci nicméně podvodníci získají od důvěřivců údaje o jejich platební kartě, které mohou dále zneužít.

Podvodníci tvrdí, že jde o soutěž související s 25. narozeninami Alzy. Právě proto se mohou nechat příjemci zprávy snadno napálit, neboť tento internetový obchod skutečně toto výročí v letošním roce oslavuje.

Foto: repro Alza

Ukázka podvodé SMS

Společnost se od podvodných zpráv již distancovala. „Prosíme, na tyto SMS nereagujte a neklikejte na odkazy v nich uvedené, nesdílejte své osobní a ani platební údaje,“ upozornili zástupci Alzy.

Ti zároveň připomněli, že jejich jméno nezneužívají podvodníci poprvé. V minulosti rozesílali například SMS zprávy o tom, že se nepodařilo doručit zásilku. A informace o ní měli lidé najít v přiloženém odkazu. I tehdy šlo nicméně o podvod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám