Hlavní obsah

Podvodníci nelení na internetu ani na Valentýna

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezřetnost se vyplatí neztrácet ani během Valentýna, obzvláště to platí v souvislosti s láskou na internetu. Svátek všech zamilovaných totiž zneužívají i nejrůznější počítačoví piráti, jak varovali experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obzvláště opatrní by měli být jedinci, kteří chtějí své drahé polovičce koupit nějaký dárek – například kytku, sladkosti či poslat valentýnské přání.

„Na internetu na vás totiž číhají nejrůznější podvodné stránky, obchody a aplikace, které vás přivedou do náruče hackerů, kteří se snaží získat přístup k vašim osobním datům, bankovním účtům nebo se pokouší infikovat váš počítač nebo mobilní zařízení nějakým škodlivým kódem,“ prohlásil Petr Kadrmas, bezpečnostní výzkumník Check Pointu.

Kybernetická kriminalita v Česku stoupá, loni bylo odhaleno 8417 činů

Bezpečnost

Uživatele to pak může stát více než jen zlomené srdce. „Podobně emotivní události zneužívají kyberzločinci například k rozesílání spamu o výhodných nabídkách pro zamilované, ale dávejte si pozor i na opačné případy, kdy můžete dostat zprávu, že vám z lásky někdo něco poslal a máte kliknout na odkaz pro vyzvednutí vzkazu nebo dalších informací," konstatoval Kadrmas.

Během února dochází podle výzkumného týmu Check Point Research k více než 200% nárůstu použití slova "Valentine" na škodlivých webech. Podobně, i když ne tak stabilně, můžeme sledovat použití slova „čokoláda“. V roce 2018 byl v únoru nárůst téměř 500 %, zatímco v roce 2019 byl skromnější s 39 %.

Uzamknou počítač, chtějí výkupné

Podle bezpečnostních expertů použití těchto slov umožňuje útočníkům přilákat uživatele, kteří hledají stránky související s Valentýnem a zároveň stránky skrýt mezi mnoha dalšími legitimními valentýnskými weby. „Jen v prvním únorovém týdnu jsme zaznamenali více než 10 000 domén obsahujících slovo ‚Valentýn‘,“ podotkl Kadrmas.

Loni na Valentýna nebylo výjimkou, že počítačoví piráti šířili prostřednictvím nevyžádaných e-mailů i škodlivé kódy, například ransomware GandCrab. E-maily obsahovaly předmět jako „Toto je můj milostný dopis pro tebe“. Nezvaný návštěvník nicméně uzamkl počítač a za opětovné zpřístupnění zašifrovaných dat požadovali útočníci výkupné.

Reklama

Související články

Hackeři mohou napadnout i chytré žárovky

Bezpečnostní experti pravidelně upozorňují na to, že je potřeba věnovat velkou pozornost nejen zabezpečení počítačů a mobilů, ale také zařízením pro internet...

Výběr článků

Načítám