Hlavní obsah

Podvedeno bylo 230 000 lidí. Hacker si přišel na miliardy

Řím

Italská policie obvinila z obřího podvodu provozovatele kryptoměnové burzy, která loni nahlásila bankrot. Je podezřelý, že sérií hackerských útoků způsobil škodu za 120 milionů eur (3,1 miliardy Kč). Policie v pondělí podle agentury Reuters uvedla, že je to největší kyberfinanční útok v Itálii a jeden z největších na světě. Obětí kybernetické krádeže se stalo více než 230 000 majitelů účtů u společnosti BitGrail, která obchodovala kryptoměnu Nano. Jde o alternativu k populárním bitcoinům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Poprvé jsme v Itálii a v Evropě zdokumentovali podvodné a dravé jednání na úkor investorů, které se odehrává výhradně na platformách informačních technologií a prostřednictvím virtuálních měn,“ uvedla policie.

Podezřelý, kterým je 34letý muž z Florencie uváděný pod iniciálami F.F., policii kontaktoval sám v únoru 2018. Oznámil hackerský útok a ztrátu obrovského množství měny Nano. To je málo obchodovaná kryptoměna uvedená na trh v roce 2015.

Slibovali zhodnocení peněz, místo toho ale důvěřivce oškubali

Bezpečnost

Ředitel italského národního centra pro kyberkriminalitu Ivano Gabrielli Reuters řekl, že když se policie začala případem zabývat, vyšlo najevo, že je do něj šéf firmy BitGrail zapleten. F.F. podle vyjádření policie mohl útokům, které následovaly po tom, co byl odhalen první, snadno zabránit, ale úmyslně to neudělal, což vedlo k odlivu měny Nano z účtů.

"Zatím není jasné, zda se na krádežích aktivně podílel, nebo zda se jen rozhodl nezpřísnit bezpečnostní opatření poté, co je odhalil," uvedl Gabrielli. Muž nyní čelí obvinění z počítačových podvodů, z podvodného bankrotu a z praní špinavých peněz.

Těžařské viry jsou mezi kyberzločinci stále v kurzu, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám