Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci zneužívají povánoční výprodeje

Novinky, mif
Aktualizováno

Počítačoví podvodníci, kteří v minulém roce strašili lidi tisícovými dluhy, mají novou taktiku. Zaměřují se na povánoční výprodeje. Ve skutečnosti je však jejich cíl stejný jako loni - snaží se pomocí smyšlené objednávky propašovat nezvaného návštěvníka do cizích PC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Děkujeme za projevenou důvěru v internetové obchody obchody24.cz. Tímto e-mailem potvrzujeme, že jsme v pořádku přijali vaši objednávku,“ stojí hned v úvodu e-mailu, který informuje o objednávce počítačového příslušenství nebo spotřební elektroniky za desítky tisíc korun.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I pozornější uživatelé se navíc mohou nechat snadno napálit, protože internetový obchod Obchody24.cz skutečně existuje. Provozovatelé e-shopu se však od podvodných zpráv již distancovali.

„Chtěli bychom Vás informovat o výskytu zavirovaných podvodných e-mailů, které zneužívají jméno Obchody24.cz. Prosíme, v žádném případě neotvírejte přílohu a na e-mail nereagujte,“ varovali zástupci e-shopu Obchody24.cz.

E-mail obsahuje virus

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou fakturu, jež dokazuje vznik závazné objednávky. Místo toho se však v archívu, stejně jako v případě vyděračských e-mailů z minulého roku ukrývá počítačový malware winpe/Kryptik.CEDX.

„Důrazně proto varujeme uživatele před spouštěním přílohy u této zprávy,“ podotkl v pondělí bezpečnostní analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Některé antivirové programy s aktualizovanou virovou databází si dokážou s nezvanými návštěvníky, které obsahuje příloha podvodné zprávy, poradit. Není ale vyloučeno, že podvodníci budou touto cestou šířit i daleko sofistikovanější hrozby. Lidé by tedy rozhodně neměli na podvodné zprávy reagovat a v žádném případě neklikat na jejich přílohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Podvodníci zkoušejí nové triky

Počítačoví piráti neustále hledají nové příležitosti, jak se dostat lidem do PC. Často jim přitom nejde pouze o získání citlivých dat, důmyslné podvody jim...

Vyděračský virus má nový cíl

Virus Cryptolocker, který zašifruje lidem data uložená na pevném disku a za jejich odemčení požaduje výkupné, je uživatelům počítačů známý již několik měsíců....

Nebezpečné maily zablokují celý počítač

Po internetu se začaly znovu šířit podvodné e-maily, které se vydávají za zprávy od České pošty. Mohou do počítače stáhnout škodlivé programy a zneužít citlivá...

Výběr článků

Načítám