Hlavní obsah

Počítačoví piráti rozesílají viry jménem Univerzity Karlovy

Počítačoví piráti se v minulosti vydávali za bankéře, pošťáky či například pracovníky finančního úřadu. Aktuálně však rozesílají v tuzemsku podvodné e-maily jménem Univerzity Karlovy (UK). Před novým podvodem varovali přímo pracovníci univerzity.

Foto: cuni.cz

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

První podvodné e-maily s hlavičkou Univerzity Karlovy se objevily v poštovních schránkách českých uživatelů na konci minulého týdne. „Rádi bychom vás pozvali k účasti na školním tendru. Náš rozpočet pro tuto nabídku jsou tři miliony korun,“ stojí v podvodném e-mailu.

Pracovníci univerzity se již od něj distancovali. „Univerzita Karlova naléhavě varuje před podvodnými e-maily s falešnou žádostí o údajné cenové nabídky a zneužívají jména UK či jejích e-mailových adres, ať již fiktivních nebo skutečných. Jedná se o podvod. Uvedené zprávy nemají cokoliv společného s Univerzitou Karlovou,“ uvedli pracovníci UK.

Podvodníci oprášili starý trik. Důvěřivce připraví o peníze

Bezpečnost

Zdůraznili přitom, že tyto e-maily jsou pro jejich příjemce velmi nebezpečné. „Příloha v mailu obsahuje počítačový virus. Neotvírejte v žádném případě přílohu. Cílem útočníka je zmanipulovat příjemce mailu k otevření přílohy, a dostat se tak do jeho počítače,“ uzavřeli pracovníci univerzity.

„E-maily nejsou posílané z emailové adresy pana rektora ani z univerzitní sítě a bohužel univerzita nemůže zabránit jejich rozesílání," sdělili odborníci z Ústavu výpočetní techniky UK.

Reklama

Související témata:

Související články

Emotet padl. Žezlo převzal trojský kůň Trickbot

Na konci ledna se tým bezpečnostních expertů z několika různých států – v přední řadě s FBI a Europolem – pochlubil, že rozbil síť zotročených počítačů (tzv....

Výběr článků

Načítám