Hlavní obsah

Počítačoví piráti prý chtějí zaútočit na Facebook, jejich zástupci to ale popírají

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svět ve středu obletěla zpráva, že hackeři ze skupiny Anonymous (Anonymní) plánují na listopad velký útok na sociální síť Facebook. Před touto hrozbou dokonce varují už i některé antivirové společnosti. Zástupci hackerské komunity ale informace o plánovaném útoku popírají a tvrdí, že se jedná o výmysl.

Foto: Novinky

Facebook

Článek

„Média celého světa… Přestaňte lhát! OpFacebook (přezdívka uživatele, který o útoku na Facebook informoval, pozn. red.) je jen další podvod. Tohle není náš styl,“ uvedl na sociální síti Twitter člen skupiny Anonymous známý pod přezdívkou AnonOps.

Na tom, zda jsou jeho slova pravdivá, se nemohou bezpečnostní experti shodnout. Zatímco jedni tvrdí, že hackeři by nikdy dopředu neprozradili plány útoku, druzí považují hrozbu za reálnou.

„Jsme nepochybně svědky další bitvy v dnes již otevřené kyberválce, kde je velké množství válečníků, žoldáků i teroristů a každý bojuje za svůj vlastní prospěch nebo za svoji ideologii. Dle nejnovějšího vyjádření se zdá, že skupina Anonymous se pravděpodobně pokusí o masivní DDoS útok. Otázkou ovšem je, zdali je to reálně proveditelné. Facebook běží na obrovském výpočetním výkonu a případný útok tohoto typu pravděpodobně dokáže vykrýt,“ komentoval hrozbu útoku Martin Meduna, bezpečnostní konzultant společnosti Symantec.

I on se ale pozastavuje nad tím, že údajný útok byl dopředu ohlášen. „Na celé věci je nejzajímavější, že je útok předem oznámen. Může se tak jednat o psychologický tah, který může znervóznit Facebook a zároveň vyvolat zájem většího počtu uživatelů, kteří budou chtít vědět, zdali Facebook funguje v tomto datu, a tak přispět k zatížení systémů Facebooku. Vzhledem k tomu, že Anonymous mají za sebou celou řadu útoků, bude jejich vyjádření bráno s přiměřenou vážností,“ dodal.

Zda je hrozba útoku na Facebook reálná či nikoliv se tak nejspíše dozvíme až 5. listopadu, kdy je podle zprávy na Twitteru zničení Facebooku plánováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám