Hlavní obsah

Pět slavných filmových pecek o hackerech

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Hackerské filmy, to jsou téměř pokaždé tuny klišé a nereálných scén, nad kterými kroutí hlavou každý, kdo aspoň trochu rozumí počítačům. O to jsou ovšem zábavnější. Pojďme si připomenout pět nejslavnějších snímků, ve kterých pomocí několika rychlých úderů do klávesnice můžete vyloupit banku nebo kompletně ukrást cizí identitu.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Síť (1995) – Sandra Bullocková chce zpět svůj život

Herečka Sandra Bullocková prožívala nejúspěšnější období své kariéry v první polovině 90. let. V roce 1995 natočila thriller Síť, v němž si zahrála jak jinak než hlavní roli.

Svůdná počítačová závislačka a hackerka Angela Bennettová se v něm stane obětí kompletní krádeže identity. Přijde tak o celý svůj dosavadní život, který je navíc v ohrožení, protože toho jednoduše ví příliš mnoho.

„Všechno je v počítačích. Vaše záznamy sociálního zabezpečení, vaše kreditní karty, vaše lékařské záznamy, všechno,“ říká hlavní hrdinka, která se nechtěně ocitne tváří v tvář padouchům i vlastnímu osudu, protože se zapletla do sítě počítačové špionáže. Snímek za 17 let, které uběhly od premiéry, neuvěřitelně zestárl a zasloužil by si povedený remake bez režisérských chyb a tun filmový klišé. Bohužel, Sandře Bullockové už znovu 30 nebude.

Nepřítel státu (1998) – Will Smith na útěku před Velkým bratrem

Stát může všechno. Zatímco u nás ještě v roce 1998 policisté stále ještě sepisovali hlášení na psacích strojích, v USA už dávno řádil Velký bratr v podání Národní bezpečnostní agentury. Ta hledá videokazetu se záznamem vraždy kongresmana, přičemž ctí zásadu, že účel světí prostředky. Bohužel pro ně si vyberou špatnou oběť. Právník Robert Dean hraný Willem Smithem je nevinný a rozhodně se nehodlá vzdát svého až dosud klidného života.

NSA zaměstnávající celé oddělení počítačových hackerů má oči všude a zdánlivě není úniku. Pomocnou ruku v boji proti všemocné státní organizaci nešťastnému Deanovi nenabídne nikdo jiný, než Gene Hackman, který s ní má nevyřízené účty. Mají to dost těžké. Počítačoví geekové z NSA umějí neuvěřitelné věci včetně otáčení záběrů z bezpečnostní kamery z různých úhlů. Ani to jim ovšem nakonec v nahánění hlavního hrdiny nepomůže.

Swordfish: Operace Hacker (2001) – Hugh Jackman krade miliony

Hvězdami narvaný thriller je sice plný nesmyslů, vůbec na tom ale nezáleží. Hlavně, že jsou v něm slavní herci, automobilové honičky a výbuchy. Vedle Johna Travolty a sexy Halle Berryové je největším frajerem superhacker Hugh Jackman alias Stanley Johnson, který i s pistolí u hlavy a prostitutkou pod stolem dokáže během minuty prolomit nedobytný bezpečnostní systém.

V honbě za miliardami dolarů z ilegálních vládních fondů jsou zapotřebí zejména rychlá auta a rychlé prsty na klávesnici. Od začátku je jasné, že nejde o žádný oduševnělý opus, ale o poctivou hollywoodskou popcornovou zábavu s nadsazeným scénářem a efektními záběry. Prostě ideální oddechovka po náročném dni s příjemným bonusem v podobě Halle Beryové, kterou uvidíme jen ve spodním prádle.

Nebezpečná síť (1995) – Začínající Angelina Jolie

Devadesátá léta a speciálně rok 1995 byl zlatou érou hackerského subžánru filmů. Do kin se mimo jiné dostal film Nebezpečná síť (v originále Hackers), ve kterém se objevila tehdy ještě nepříliš známá dvacetiletá herečka Angelina Jolie. Ta je samozřejmě expertkou přes počítače a spolu s kolegou, jehož postavu hraje její tehdejší manžel Jonny Lee Miller, jsou tak dlouho nebezpeční celému světu, až začne být svět naopak nebezpečným místem pro ně.

Fanoušci tohoto filmu na něm oceňují zejména legendární scény „hackování“ a atmosférickou, dunivou techno hudbu. Vše přitom probíhá v typickém americkém středoškolském prostředí a ani nevadí, že svět počítačů ve skutečnosti nefunguje tak, jak je ve filmu popisováno. Pro fanoušky hackerských filmů jde o základní stavební kámen žánru.

Zlaté oko (1995) – Bondgirl od počítače

V novodobých bondovkách se už s hackery setkáváme pravidelně, počítače ale začaly hrát důležitou úlohu v misi agenta 007 až v 90. letech. Postsovětská satelitní superzbraň se dostane do rukou nebezpečných teroristů právě díky tomu, že se jim podaří ukrást její řídící systém. Pierce Brosnan pak musí překazit jejich plány na zničení Londýna, přičemž se může spolehnout na pomoc programátorky, která přežila výbuch na výzkumné stanici za polárním kruhem, odkud bylo Zlaté oko ukradeno.

James Bond vstoupil do digitálního věku pravou nohou, Brosnanova premiéra v této roli je hodnocena jako jedna z vůbec nejpovedenějších bondovek. Nechybí žádné z poznávacích znamení série jako Aston Martin, vychytávky z dílny Q, milostná scéna s Bondgirl (Natalya Simonova), film přitom ovšem vůbec nepůsobí staromódně. Není proto divu, že zápletky s počítači se dostaly i do nových dílů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám