Hlavní obsah

Pět bezpečnostních tipů, které vám zaberou pár minut

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Komerční článek: Zbytečný spěch a lehkovážné uvažování jsou častým viníkem definitivní ztráty dat nebo zavlečení infekce do vašeho počítače nebo chytrého telefonu. Některé problémy, které ohrožují vaši internetovou bezpečnost, se přitom dají v rámci předvánočního úklidu počítače odstranit během několika minut. Pokud vás tlačí čas, přečtěte si alespoň pár rychlých zlepšováků, kterými tato rizika minimalizujete.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Máte jednoduché heslo na smartphonu? Změňte ho

Velká část uživatelů chytrých mobilních telefonů stále používá snadná a tisíckrát zneužitá hesla a PIN kódy typu 1234 nebo 1111. Stoprocentně bezpečná nejsou ani dotyková gesta, která lze identifikovat podle šmouhy na displeji. Pokud se váš mobil dostane do nepovolaných rukou, tyto notoricky známé kombinace bude zloděj zkoušet jako první. V případě jeho úspěchu jsou ohrožena nejen vaše data, ale třeba i e-mailová schránka nebo mobilní bankovnictví.

Pohodlí má své meze. Využijte možností dvoufaktorové autentizace

Přihlašování prostřednictvím dvoufaktorové autentizace je zdlouhavé, ale bezpečné. Pokud vám vaše sociální síť, cloudové uložiště nebo jiná služba nabízí přihlašování touto metodou, využijte toho. Pár sekund navíc, které obětujete bezpečnosti vašich dat či citlivých údajů, může zabránit jejich definitivní ztrátě nebo zneužití.

Zbavte se hesel s čísly na konci

Určitě znáte následující vtip: „Je nám líto. Vaše heslo musí obsahovat velké písmeno, číslo, nealfanumerický znak, znamení ďáblovo, jméno vyhynulého savce a hieroglyf.“ Služby často po svých uživatelích požadují tvorbu tzv. silného hesla. Někdy navíc musíte kombinaci po uplynutí platnosti hesla změnit. Nezjednodušujte si práci. Heslo „Fifinka2“ není o nic bezpečnější než „Fifinka1“, které jste měli před půl rokem.

Přestaňte surfovat v kavárně

Snažte se vyhýbat kontrole svého e-mailového účtu, pokud jste připojeni do veřejné bezdrátové sítě. Je samozřejmě lákavé zkontrolovat novou poštu na letišti nebo v kavárně, veřejná Wi–Fi ale bývá poměrně špatně zabezpečená. Existují totiž programy, které monitorují a analyzují proud všech bezdrátově přenášených dat v rámci dané sítě. Můžete tak v podstatě být odposloucháváni. Pomocí této metody lze z datového toku ukořistit např. vaše přihlašovací údaje, obsah soukromé komunikace nebo jiná citlivá data.

Nechytili jste náhodou virus? Zkontrolujte to teď hned!

I když teď nechováte žádné podezření, není od věci si nechat proskenovat pevný disk, jestli se uvnitř náhodou neschovává škodlivý kód, tzv. malware. Viry, trojany a další typy počítačové havěti vám může pomoci eliminovat bezpečnostní řešení ESET Smart Security 7. Jeho základem je legendární technologie NOD32, doplněná o možnost blokovat škodlivý kód, který se vyhýbá standardním formám detekce. Velkou výhodou jsou také nízké systémové nároky, které vám umožní používat počítač bez zbytečných zpomalení.

Využít přitom můžete akční nabídku pro nové zákazníky 3 roky za cenu 2. Všichni, kdo si do konce roku zakoupí licenci na některý z produktů ESET pro firmy nebo domácnosti, získají ochranu proti virům na tři roky za stejnou cenu, jako stojí ochrana na dva roky. Tato akce se nevztahuje na produkt ESET Family Security Pack.

Reklama

Výběr článků

Načítám