Hlavní obsah

OSN: KLDR používá ukradené kryptoměny k financování zbrojních programů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Severní Korea používá ukradené kryptoměny pro financování rozvoje nových raket a svého jaderného programu. Tvrdí to zpráva odborníků OSN, na kterou upozornil server BBC News. KLDR se snaží obcházet sankce, které vůči ní OSN zavedla, a shání vojenské technologie a materiály v zahraničí. Od začátku roku Pchjongjang provedl už sedm testů balistických raket.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Experti OSN tvrdí, že výnosy z krádeží kryptoměn jsou významným zdrojem financování severokorejských zbrojních programů. Podle zprávy, kterou dostali členové Rady bezpečnosti OSN, Severní Korea v roce 2020 a v první polovině roku 2021 získala z podvodů a krádeží virtuálních peněz 50 milionů dolarů (téměř 1,1 miliardy Kč).

Odhady specializované společnosti Chainalysis jsou ale podstatně vyšší. Podle nich se podařilo severokorejským hackerům loni ukořistit až 400 milionů dolarů (8,5 miliardy Kč).

Kriminalita kolem kryptoměn se loni vyšplhala na rekord

Bezpečnost

Severní Korea podle zprávy expertů OSN testuje nové vojenské technologie, a to včetně hypersonické hlavice. Země se snaží získat vojenské technologie a materiály v zahraničí, díky čemuž může pokračovat v rozvoji svých zbraní.

Experti OSN se také domnívají, že humanitární situace se v KLDR i v loňském roce zhoršila. Podíl na tom podle nich má uzavření hranic s Čínou, k čemuž úřady přistoupily kvůli obavám z šíření nemoci covid-19. Například nedovolený dovoz ropných produktů se loni sice zvýšil, zůstal však na relativně nízkých hodnotách.

OSN Severní Koreji testování balistických raket zakázala, KLDR ale od začátku roku uskutečnila už sedm takových testů. Podle odborníků se tak Pchjongjang snaží tlačit na zahraniční země, aby mu poskytly ekonomickou pomoc.

Kryptoměnovou platformu Wormhole napadli hackeři. Ukradli 320 milionů dolarů

Bezpečnost

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám