Hlavní obsah

Opravy kritických chyb procesorů neinstalujte. Nepovedly se

Novinky, ort

Ostře sledovaná kauza týkající se jedné z největších chyb procesorů v celé historii počítačového světa má další zajímavý vývoj. Společnost Intel varovala uživatele, že by vydané aktualizace neměli instalovat, v opačném případě se totiž vystavují velkým problémům.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní chyby označované jako Spectre a Meltdown jsou velmi závažné a uživatelé by je neměli podceňovat. Společnost Intel, která je nejčastěji v souvislosti s objevenými trhlinami skloňovaná, proto již dříve vyzvala uživatele, že by všechny záplaty měli bezodkladně nainstalovat.

Nyní však tento čipový gigant otočil a uživatele varoval, aby opravy neinstalovali. Ukázalo se totiž, že mohou způsobit více problémů než užitku. Updaty totiž obsahují chyby, kvůli kterým může docházet k nahodilým restartům počítačů a dalším nekorektním reakcím operačního systému.

Podle prohlášení Intelu se všechny problémy týkají především počítačů umístěných v datových centrech. Není nicméně vyloučeno, že se s podobnými neduhy setkají také majitelé domácích a firemních sestav.

Zatím vyčkávat

Uživatelé by měli počkat s instalací do doby, než budou k dispozici opravené aktualizace.

Kvůli chybě v procesorech mohou počítačoví piráti propašovat virus přímo do procesoru, aniž by se před ním mohl uživatel jakkoliv chránit. S adresním prostorem totiž nemohou pracovat například ani antivirové programy.

Kromě samotné bezpečnosti je problém také v tom, že po implementování záplaty dochází k citelnému zpomalení celého systému. Podle některých testů dokonce při určitých početních úkonech až o 50 %. [celá zpráva]

Chyba se týká i mobilů

Jak upozornil server Grsecurity, bezpečnostní aktualizaci vydala pro své procesory také konkurenční společnost AMD. Ta však v oficiálním prohlášení tvrdí, že možnost zneužitelnosti objevené trhliny je prakticky nulová a že její procesory by neměly po instalaci trápit ztráty výkonu.

Podobná chyba nicméně byla objevena i u čipů platformy ARM, které využívá většina mobilních telefonů. Společnost ARM oznámila, že již poskytla nástroje k odstranění bezpečnostních nedostatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám