Hlavní obsah

Oblíbený WinRar má nebezpečnou chybu. Už 19 let

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordních 19 let trvalo bezpečnostním expertům, než odhalili závažnou zranitelnost v populárním programu pro archivaci dat WinRar. Chybu totiž obsahují všechny verze této oblíbené aplikace. Oprava je k dispozici zatím pouze v testovací verzi.

Foto: archív tvůrců

WinRar

Článek

„Byla objevena závažná zranitelnost ve všech verzích populárního kompresního nástroje WinRAR za posledních 19 let,“ prohlásil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Chyba se týká knihovny UNACEV2.dll. „Ta má na starosti rozbalování archivů v ACE formátu a umožňuje dekompresi speciálně upraveného archivu mimo adresář, do kterého uživatel požádal o rozbalení,“ konstatoval bezpečnostní expert.

„Zranitelnost tak lze zneužít například k infikování malwarem skrze Windows Startup složku, ze které dojde ke spuštění malwaru po restartu počítače,“ doplnil Bašta s tím, že zranitelnost se rozhodně nevyplácí podceňovat.

Tvůrci opravu řeší

Příliš možností, jak se bránit, nicméně uživatelé nemají – tou nejúčinnější je samozřejmě WinRar do úplného vyřešení problému nepoužívat. Trhlinu totiž obsahuje také nejnovější verze WinRaru 5.61, stejně jako všechny starší.

Tvůrci již na nápravě problému usilovně pracují. Už nyní je k dispozici WinRar 5.70 v testovací verzi, který kompletně odstraňuje podporu pro ACE formát, a tím v podstatě situaci řeší. Beta verze jsou nicméně určeny pouze pro testery a běžní uživatelé by je kvůli dalším možným chybám a nestabilitě systému neměli instalovat.

Kdy bude vydána finální verze WinRaru, která chybu nadobro odstraňuje, zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám