Hlavní obsah

NÚKIB varoval po kauze Vrbětice před zvýšeným rizikem kyberútoků v Česku

Novinky, jas

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval, že v souvislosti s aktuálními událostmi hrozí zvýšené riziko kybernetických útoků. Upozornění úřad vydal poté, co česká vláda informovala o zapojení příslušníků ruské zpravodajské služby GRU do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Aktuální dění na národní i mezinárodní scéně může vést k vyššímu počtu kybernetických útoků proti České republice,” upozornil NÚKIB s tím, že vedle klasických útoků na webové stránky může jít i o „sofistikované a velmi destruktivní útoky, jejichž cílem je nevratné smazání dat, kybernetická špionáž a další jevy”.

Správcům sítí proto úřad zpracoval analýzu nejčastějších rizik, která útočníci aktuálně využívají.

Ředitel NÚKIB Karel Řehka dodal, že materiál dostali správci informačních systémů státu, ale úřad se jej rozhodl zveřejnit, aby informace mohla využít i veřejnost.

„Mezi subjekty, u kterých existuje vyšší pravděpodobnost, že budou čelit  kybernetickému útoku, patří zejména vládní instituce, ozbrojené síly, firmy v sektoru energetiky a průmyslu. Ohroženy však mohou být i subjekty z dalších sektorů,” uvádí dokument, podle něhož mohou útoky směřovat na vládní sektor, kritickou infrastrukturu, významné podniky, výzkum i finanční sektor.

Reklama

Výběr článků

Načítám