Hlavní obsah

Nový díl Star Wars nahrává internetovým šmejdům

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šmejdi na internetu se často zaměřují na populární události, aby využili zvýšeného zájmu lidí a nachytali je. To je i případ nového dílu Star Wars, kvůli kterému podvodníci vytvořili celou řadu falešných stránek a souborů, které na internetu slibují zhlédnutí filmu či nějaké exkluzivní informace.

Trailer k filmu Star Wars: Vzestup SkywalkeraVideo: Falcon

 
Článek

Není žádným tajemstvím, že celá řada uživatelů si ráda dopřává filmy na internetu zadarmo – řeč je především o nelegálních kopiích. Právě to ale nahrává kyberzločincům, jak upozornili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky. Ti si v poslední době všimli, že dramaticky přibylo útoků v souvislosti s novým dílem ze Star Wars.

„Zájem veřejnosti o nový díl Hvězdných válek – Vzestup Skywalkera, který vstoupil i do českých kin tento týden, už upoutal pozornost počítačových pirátů. Odborníkům z firmy Kaspersky se totiž podařilo objevit přes 30 podvodných webových stránek a profilů na sociálních sítích, které se vydávají za oficiální internetové účty tohoto snímku,“ prohlásila Taťána Sidorinaová, bezpečnostní odbornice ze společnosti Kaspersky.

Podvodníci se snaží zneužít i výprodejové akce

Bezpečnost

Ta zároveň upozornila, že reálné číslo takovýchto stránek může být ve skutečnosti daleko vyšší. „Na těchto platformách si mohou uživatelé zdarma stáhnout údajný nový díl Star Wars. Ve skutečnosti ale stránky shromažďují údaje z kreditních karet, které neopatrní uživatelé zadávají v rámci povinné registrace,“ konstatovala Sidorinaová.

Domény webových stránek, které shromažďují osobní data uživatelů a slouží k šíření škodlivých souborů, zpravidla obsahují oficiální název filmu. Uživatel na nich také najde detailní texty o filmu a další materiály, což ho má přesvědčit o důvěryhodnosti stránky. Této metodě se říká „black SEO“ a umožňuje zločincům propagovat phishingové stránky v hierarchii odkazů v rámci online vyhledávačů.

Foto: Disney

Mladá hrdinka filmu Rey (Daisy Ridleyová).

Využívají sociální sítě

„Aby kyberzločinci co nejvíce zviditelnili své podvodné stránky, využívají také Twitter a další sociální sítě, kde uveřejňují odkazy a prokliky na tyto weby. Podle zjištění s touto taktikou zaznamenali úspěchy. Zatím se 65 škodlivými soubory maskovanými jako nový díl Star Wars nakazily desítky uživatelů,“ uvedla bezpečnostní expertka. Lze nicméně předpokládat, že po čtvrteční premiéře toto číslo ještě dramaticky poroste.

„Podvodníci, hackery nevyjímaje, se vždy snaží přiživit na oblíbených tématech. Tím jsou tento měsíc Hvězdné války. Protože se útočníkům daří zviditelňovat ve výsledcích vyhledávačů své škodlivé stránky, je velmi důležité, aby se měli uživatelé a fanoušci na pozoru. Možná i z toho důvodu by se měli vydat do kina a nepokoušet se stáhnout si film doma,“ poradila Sidorinaová.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděračské viry se nevyhýbají ani Česku

Vyděračské počítačové programy, tzv. ransomware, napadly ve 3. čtvrtletí v Česku 0,6 procenta všech organizací. Je to o polovinu méně než v prvním čtvrtletí....

Výběr článků

Načítám