Hlavní obsah

Německé tajné služby se více zaměřují na sledování sociálních sítí

Berlín

Německé tajné služby se stále více zaměřují na sledování internetových sociálních sítí. Spolková zpravodajská služba (BND), která plní funkci zahraniční rozvědky, i Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který slouží jako civilní kontrarozvědka, posilují svá oddělení zabývající se elektronickou komunikací a vyvíjejí kvůli tomu nové analytické systémy.

Foto: Archiv, Právo

Článek

BfV představil na počátku července nový program „rozšířené prověřování internetu". V jeho rámci chce kontrarozvědka ve velkém sbírat veřejně dostupné informace ze sociálních sítí a analyzovat je, aby mohla snáz odhalit levicové a pravicové extremisty nebo islámské radikály, kteří by mohli znamenat nebezpečí pro společnost.

Šéf BfV Hans-Georg Maassen uvedl, že radikálové všeho druhu často na sociálních sítích s předstihem informují o svých záměrech. Navíc je možné najít včas vazby mezi známými radikály a lidmi, které dosud BfV nepodezříval ze žádné protistátní činnosti, a zamezit tak škodám. Maassen si ale postěžoval, že vzhledem ke špatnému obrazu tajných služeb, které jsou často v médiích označovány za „špicly", má jeho úřad potíže s nabíráním nových zaměstnanců pro sledovací program.

Varovný systém před útoky  

BND vyvíjí vlastní systém, který by jí umožnil sledovat a vyhodnocovat informace ze sociálních sítí v reálném čase. Ten by podle vedení rozvědky měl sloužit jako varovný systém před teroristickými nebo kybernetickými útoky proti Německu. BND kvůli vývoji systému žádá od vlády v následujících šesti letech 300 miliónů eur (8,2 miliardy korun) nad rámec svého schváleného rozpočtu.

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek připustila, že vláda k posílení rozpočtu tajných služeb přistoupí. „Technické vymoženosti ve světě se mění a naše tajné a bezpečnostní služby s tím vývojem pochopitelně musí držet krok," řekla kancléřka.

Konec závislosti na amerických rozvědkách 

Obě německé tajné služby zdůvodňují vyvíjení vlastních sledovacích systémů tím, že by to umožnilo zbavit se v této oblasti dosavadní závislosti na amerických rozvědkách. USA používají pokročilejší metody než Německo a v minulosti zajišťovaly Berlínu informace o hrozbách, které se týkaly německé bezpečnosti.

V současnosti ale v Německu rostou protiamerické nálady právě v souvislosti s činností tajných služeb USA. Loni vyvolalo pobouření odhalení bývalého analytika Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena, že NSA řadu let masově sledovala elektronickou komunikaci lidí po celém světě a že monitorovala i telefon Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera. Za poslední měsíc navíc v Německu byli odhaleni dva údajní američtí špióni a Berlín kvůli tomu vypověděl šéfa amerických rozvědek v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám