Hlavní obsah

Neidentifikovaný síťový provoz ohrožuje téměř polovinu organizací. A také samotné uživatele

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 45 % světových organizací ohrožuje síťový provoz, který nejsou IT správci schopni identifikovat. Ve skutečnosti není téměř jeden ze čtyř správců IT schopen identifikovat 70 % síťového provozu. S takovýmito alarmujícími závěry přišla nejnovější studie antivirové společnosti Sophos.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nejste-li schopni identifikovat, co se ve vaší síti děje, nemůžete si být jistí, že je vaše organizace chráněna před hrozbami. Slepota IT pracovníků trvá už příliš dlouho a napomohla rozšíření počítačové kriminality,“ prohlásil Dan Schiappa, senior viceprezident a generální ředitel společnosti Sophos.

Ten zdůraznil, že nedostatečná viditelnost toho, co se v síťovém provozu odehrává, přináší podnikům významná bezpečnostní rizika a ovlivňuje efektivní správu sítí.

„Se zaváděním tvrdších sankcí za narušení bezpečnosti a ztrátu dat ze strany vlád různých zemí po celém světě se zvyšuje význam identifikování toho, kdo a co vaši síť používá. Jedná se o temné tajemství, které již nelze přehlížet,“ doplnil Schiappa.

Nedostatečně zabezpečené sítě jednotlivých organizací totiž v konečném důsledku ohrožují také koncové uživatele. Stačí, aby se připojili na nezabezpečenou wi-fi nebo navštívili legitimní webové stránky podniku, na kterém bude číhat kyberzločinci podstrčený škodlivý kód. Ten si pak už snadno najde cestu přímo do PC.

Zavirovaných počítačů není málo

Studie zároveň ukázala, že organizace tráví v průměru sedm pracovních dní v měsíci opravou 16 infikovaných počítačů. Menší organizace (100 až 1000 uživatelů) stráví v průměru pět pracovních dní opravou 13 počítačů, zatímco větší organizace (1000 až 5000 uživatelů) stráví v průměru 10 pracovních dní v měsíci opravou 20 počítačů.

Studie se zúčastnilo více než 2700 IT pracovníků s rozhodovací pravomocí, působících ve středních podnicích v 10 zemích světa včetně USA, Kanady, Mexika, Francie, Německa, Velké Británie, Austrálie, Japonska, Indie a Jižní Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám