Hlavní obsah

Nebezpečné viry kradly uživatelům hesla

Novinky, ort

Jako lavina se na konci loňského roku šířily internetem škodlivé kódy, které kradou uživatelská hesla. Celkově tito nezvaní návštěvníci představovali v prosinci 15 % všech detekovaných virů. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vůbec tím nejrozšířenějších škodlivým kódem byl trojský kůň Spy.Agent.AES. „Útočníci jej zneužívali k získání hesel uložených v internetových prohlížečích,“ uvedl Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Nová mobilní hrozba se šíří na internetu jako lavina

Bezpečnost

Oproti listopadu zaznamenali analytici jen mírný nárůst detekcí tohoto škodlivého kódu, vyššího počtu detekcí dosáhl také trojský kůň Fareit. Také tento nezvaný návštěvník sloužil útočníkům ke krádežím hesel. V posledním měsíci loňského roku šlo o druhou nejčastější hrozbu.

„Oba zmíněné trojské koně se šířily především prostřednictvím spamových kampaní. Uživatelé si je tak mohli nevědomky stáhnout spolu s infikovanou přílohou. Doporučujeme všem, aby byli obezřetní při otevírání zpráv a příloh od neznámých odesílatelů,“ poradil Jirkal.

Nebezpečné e-maily

E-maily se šířila i třetí nejběžnější detekce – backdoor Adwind. „Tento malware útočil napříč různými operačními systémy. Jakmile je backdoor aktivní, je schopen odcizit informace o uživateli, nebo je možné zařízení uživatele zneužít k distribuci dalšího škodlivého kódu,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Adwind je specifický mimo jiné i programovacím jazykem, ve kterém byl napsán. Obecně celosvětově klesá počet malware v jazyce Java a Adwind je jednou z mála výjimek,“ uzavřel Jirkal.

V tabulce níže naleznete přehled deseti nejrozšířenějších hrozeb v České republice za prosinec 2019:

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku
1. Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES (10,52 %)
2. Trojan.Win32/PSW.Fareit (4,68 %)
3. Backdoor.Java/Adwind (3,49 %)
4. Backdoor.MSIL/NanoCore (1,74 %)
5. Trojan.Win64/TrickBot (1,59 %)
6. Trojan.MSIL/Bladabindi (1,57 %)
7. Trojan.Win32/Formbook (1,50 %)
8. Win32/Floxif (1,46 %)
9. Trojan.Win32/Spy.Socelars (1,27 %)
10. Trojan.Win32/Agent.VHY (1,17 %)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám