Hlavní obsah

Nebezpečná chyba v operačním systému iOS ohrožuje milióny uživatelů

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní analytici společnosti Check Point odhalili novou vážnou zranitelnost v operačním systému iOS od společnosti Apple, který využívají chytré telefony iPhone i počítačové tablety iPad. Chybu mohou útočníci zneužít k tomu, aby na napadené zařízení propašovali prakticky jakýkoliv škodlivý kód.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Chyba se týká počítačových tabletů iPad i chytrých telefonů iPhone. (Ilustrační foto)

Článek

Chyba dostala pracovní název SideStepper. Útočníkům umožňuje zneužít komunikaci mezi jablečným telefonem nebo tabletem a tzv. MDM systémem. Jde v podstatě o řešení, které je především ve firmách využíváno pro vzdálenou instalaci aplikací a správu zařízení Apple.

Právě kvůli chybě v této komunikaci si útočníci s napadeným přístrojem mohou dělat, co je napadne. „Útočníci mohou zranitelnost zneužít například ke vzdálené instalaci škodlivých aplikací a ohrozit veškerá data v zařízení. Potenciálně tak mohou být ohroženy milióny iOS uživatelů po celém světě," řekl pro Novinky.cz David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point Software Technologies.

Útočí přes SMS i sociální sítě

Případný útok by mohl podle něj vypadat následovně. „Nejdříve přesvědčí uživatele k instalaci škodlivého konfiguračního profilu, například prostřednictvím phishingové zprávy. Jedná se o jednoduchý a efektivní způsob útoku, který využívá pro šíření škodlivého odkazu osvědčené komunikační platformy, jako jsou SMS, chatovací programy nebo e-mail. Útočníci pak mohou napodobovat příkazy, kterým iOS věří, a instalovat vzdáleně další škodlivé aplikace,“ doplnil Řeháček.

Prostřednictvím nich pak mohou uživatele odposlouchávat, odchytávat přihlašovací údaje a další citlivá data. Stejně tak ale mohou na dálku aktivovat kameru či mikrofon, aby zachytili zvuky a obrazy.

Detaily o nové zranitelnosti byly ve čtvrtek odpoledne zveřejněny na bezpečnostní konferenci Black Hat Asia. Případní počítačoví piráti tak mají v rukou prakticky vše, co potřebují, aby mohli trhlinu zneužít.

Doposud však nebyl zaznamenán žádný případ zneužití nově objevené zranitelnosti.

Obezřetnost je namístě

I když oprava chyby SideStepper zatím chybí, uživatelé mohou vcelku jednoduše minimalizovat riziko napadení sami. Stačí neotvírat SMS zprávy a e-maily od neznámých lidí, to samé platí o zprávách na sociálních sítích a v nejrůznějších chatovacích programech. Právě těmito kanály totiž počítačoví piráti útočí nejčastěji.

Na mobilní platformu iOS se v poslední době zaměřují kyberzločinci stále častěji. Tento měsíc například bezpečnostní experti varovali před trojským koněm AceDeceiverem, který dokáže v jablečných zařízeních udělat poměrně velkou neplechu. Otevře totiž pirátům zadní vrátka do systému, čímž jim zpřístupní nejen nastavení, ale také uživatelská data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám