Hlavní obsah

Na černém trhu se prodává více než 32 miliónů hesel z Twitteru

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé Twitteru. Na černém internetovém trhu se totiž objevila databáze obsahující více než 32 miliónů přihlašovacích údajů z této mikroblogovací sítě. Uživatelé by si z preventivních důvodů měli změnit heslo. Upozornil na to ve čtvrtek server Tech Crunch.

Foto: twitter.com

Přihlašovací stránka Twitteru

Článek

Bezpečnostní experti Twitteru zatím únik dat nepotvrdili, data nabízená na černém trhu prý zatím ještě analyzují. „Snažíme se udržet účty v bezpečí, proto nyní usilovně kontrolujeme všechna data z údajného úniku, která máme k dispozici,“ prohlásili zástupci Twitteru.

Databáze má obsahovat přesně 32 888 300 záznamů. Konkrétně má jít o uživatelská přihlašovací jména a hesla.

Server Leaked Source upozornil na to, že hesla s ohledem na velké množství patrně nepocházejí z nějakého velkého hackerského útoku. Daleko pravděpodobnější je, že počítačoví piráti je nasbírali z nějakého škodlivého kódu, který byl navázán na internetový prohlížeč. To jinými slovy znamená, že použili malware, aby mohli hesla zachytávat přímo na klientských stanicích.

Týká se útok i Čechů?

Důležité je také podotknout, že velká část přihlašovacích údajů nabízených na černém trhu pochází z Ruska. Zda jsou v ohrožení také tuzemští uživatelé, zatím není jasné.

Několik miliónů odcizených údajů již stačili bezpečnostní experti ověřit. Zda byl jejich e-mailový účet napaden, si uživatelé mohou ověřit například na stránkách haveibeenpwned.com.

Samozřejmě tato metoda ověření není stoprocentní. Pokud bezpečnostní experti nezvládli ještě odcizená hesla zpracovat, v databázi se e-mailová schránka neobjeví.

Raději změnit hesla

Z bezpečnostních důvodů by si tak uživatelé dotčených e-mailových schránek měli pro jistotu změnit svá přihlašovací hesla, aby případným počítačovým pirátům nedali všanc svůj vlastní účet.

V případě, že stejné přihlašovací údaje používají uživatelé také na jiných službách – na e-mailu, sociálních sítích či například v internetových obchodech, měli by neprodleně změnit hesla i tam.

V posledních týdnech jde už o několikátý velký únik hesel.  Na černém internetovém trhu se nejprve v polovině května objevil balík 167 miliónů hesel z profesní sítě LinkedIn, pak 65 miliónů přihlašovacích údajů ze sítě Tumblr. [celá zpráva]

Zkraje června pak zástupci sociální sítě MySpace potvrdili, že se hackeři dostali k více než 400 miliónům hesel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám