Hlavní obsah

Máme důležitou zprávu, tvrdí podvodníci. Pak důvěřivce oberou

Novinky, ort

Za bankéře se vydávají počítačoví piráti v nevyžádaných e-mailech, které kolují v posledních dnech českým internetem. Snaží se přitom vylákat z důvěřivců přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Před novým podvodem varovala Česká spořitelna.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím České spořitelny

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

„Chcete-li zobrazit svou zabezpečenou zprávu, přihlaste se do služby Internetové bankovnictví a použijte kanál zabezpečené zprávy,“ tvrdí podvodníci v nevyžádaném e-mailu, který primárně cílí na klienty České spořitelny.

Podvodníci se samozřejmě snaží donutit uživatele kliknout na odkaz ve zprávě, který vede na falešné stránky imitující službu Servis24, tedy internetové bankovnictví spořitelny. Pokud na podvodný web zadají důvěřivci svoje přihlašovací údaje, zpřístupní tak svůj účet kyberzločincům.

Aktualizace kontaktních informací

Ti navíc ihned po prvním přihlášení uživatelům tvrdí, že je potřeba aktualizovat kontaktní informace – právě to měla být ona důležitá zpráva. Pokud to důvěřivci skutečně udělají, jsou již jen krůček od vybílení bankovního účtu. Se znalostí telefonního čísla je totiž pro podvodníky hračkou vylákat od lidí potvrzovací SMS zprávu, pomocí které mohou například provádět peněžní transakce.

V ohrožení jsou přitom i jedinci, kteří nemají na bankovním účtu příliš mnoho financí. Útočníci mohou touto cestou sjednat bez vědomí majitele klidně i půjčku. A tyto peníze následně vyberou.

Foto: Česká spořitelna

Podvodné bankovnictví imitující službu Servis24.

I proto se banka již od podvodných zpráv distancovala. „Buďte k podezřelým e-mailům velmi obezřetní, vždy se do SERVIS 24 přihlašujte ze stránek banky, případně přímo ze stránek www.servis24.cz. Zároveň buďte velmi obezřetní před zadáním jakéhokoliv SMS kódu a vždy pečlivě čtěte autorizační SMS zprávy,“ varovali zástupci banky.

„Pokud máte podezření, že jste podvodný e-mail obdrželi, v žádném případě nereagujte na jeho obsah, neklikejte na odkaz, který je jeho součástí, a zprávu nám přepošlete na e-mailovou adresu phishing@csas.cz. Jestliže jste již na odkaz klikli a vyplnili požadované údaje, ihned kontaktujte klientskou linku České spořitelny na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ stojí v doporučení spořitelny.

E-mail může přijít z jiné banky

Sluší se podotknout, že stejnou taktiku mohou počítačoví piráti v nadcházejících dnech či týdnech zkusit také pod hlavičkou úplně jiné banky. Obezřetnost je tak na místě. Prakticky žádný finanční institut v tuzemsku totiž nerozesílá e-maily, prostřednictvím kterých by bylo možné se rovnou přihlásit ke svému účtu.

Vhodné je také ověřovat webovou adresu v internetovém prohlížeči, zpravidla podle ní je totiž možné poznat, že se uživatel ve skutečnosti nachází na podvodných stránkách – a ne ve skutečném internetovém bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám