Hlavní obsah

Lži a počítačové viry. Podvodníci číhají na internetových seznamkách

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrůznější internetové seznamky jsou místem, kde mohou lidé najít svou životní lásku. Stejně tak ale tyto webové služby využívají nejrůznější podvodníci, kteří lžou a v nejednom případě také šíří počítačové viry. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejnovější průzkum naznačuje, že ti, kteří hledají toho pravého na internetu, velmi často místo lásky najdou zklamání. Řada z nich se setkala s falešnými informacemi a fotografiemi, škodlivými odkazy nebo podvodníky, kteří se od nich snažili získat citlivé informace nebo lhali o tom, co od vztahu očekávají,“ uvedl Andrei Mochola, ředitel divize spotřebitelských produktů společnosti Kaspersky Lab.

Svět virtuálního randění je totiž podle něj také prosáklý lžemi, což značně znesnadňuje hledání té opravdové lásky. Více než polovina (57 %) lidí přiznala, že při on-line seznamování lhala. Buď chtěli vypadat lépe, než jací ve skutečnosti jsou, nebo uváděli nepravdivé informace kvůli tomu, aby nachytali své partnery při nevěře.

Falešné fotografie a nepravdivá očekávání

Množství falešných dat odrazuje velkou část lidí od seznamování po síti. „Každého pátého (19 %) odrazují falešné fotografie, každý desátý (12 %) pak nemá rád, když protějšek uvádí nepravdivá očekávání od vztahu. Jedenáct procent respondentů se setkalo i s tím, že osoba na druhé straně lhala o svém současném vztahu. Paradoxně, a možná i ironicky, jsou odhalením nepravdivých informací daleko více zaskočeni ti, kteří sami lžou,“ prohlásil Mochola.

Navíc na internetových seznamkách na důvěřivce nečíhají pouze falešné informace, ale také nejrůznější kybernetické hrozby. Jeden z deseti uživatelů má zkušenost s podvodníkem, který se od něj prostřednictvím seznamek snažil získat osobní nebo finanční údaje. Jiní se setkali se zprávami obsahujícími nebezpečné odkazy nebo malware, který mohl infikovat jejich zařízení.

„Populární on-line trendy lákají pozornost kyberzločinců, a v případě internetových seznamek tomu není jinak. V žádném případě nechceme, aby je lidé přestali používat. Pouze jim doporučujeme, aby byli obezřetní v jakékoli situaci. Zvýšená pozornost a adaptabilní bezpečnostní řešení, které dokáže reagovat na jakoukoli situaci na všech typech zařízení, jim pomohou překonat rizika spojená s online randěním,“ dodal Mochola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám