Hlavní obsah

Loni vzniklo 20 miliónů virů pro mobilní telefony a tablety

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci loňského roku vzrostl v meziročním srovnání počet hrozeb pro mobilní zařízení o rekordních 46 procent. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti McAfee, podle níž každý den vzniklo v průměru 55 tisíc škodlivých programů. Jen za loňský rok tak především mobilní telefony a počítačové tablety ohrožovalo přes 20 miliónů virů.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní viry navíc pouze nešpehují soukromí uživatelů, mohou se i velice prodražit.

Článek

„Hrozby pro mobilní platformy nejsou žádnou novinkou. Kromě nárůstu z hlediska počtu se ale loni zvýšila i jejich propracovanost a nebezpečnost,“ uvedla Alžběta Hanibalová ze společnosti McAfee.

Podle ní se podvodníci snaží aktivity přizpůsobovat podmínkám a událostem, které jsou v daných zeměpisných oblastech aktuální. Například se soustředí na různá neštěstí a spoléhají na zájem veřejnosti a ochotu pomoci. Lhostejné jim nejsou ani různé svátky, jako například Vánoce nebo Valentýn. [celá zpráva]

Důležitá je prevence

Útočníci se na mobilní platformy soustředí stále častěji, protože jsou pro ně zpravidla jednoduchou kořistí. Podle průzkumu antivirové společnosti AVG si totiž více než třetina uživatelů chytrých telefonů není vědoma bezpečnostních hrozeb.

Studie mimo jiné ukázala, že stažení bezpečnostního softwaru zvažovalo pro svůj mobil jen 29 procent dotázaných.

Bezpečnostní experti přitom varují, že především chytré telefony jsou stále více využívány k přístupu k citlivým datům, jako je e-mail nebo bankovní účet. Zabezpečení telefonu nebo tabletu by tak neměl nikdo podceňovat.

Virus se může prodražit

Mobilní viry navíc pouze nešpehují soukromí uživatelů, mohou se i velice prodražit. Například na konci loňského roku odhalila antivirová společnost Kaspersky Lab nového trojského koně, který napadal chytré telefony a rozesílal z nich drahé SMS zprávy.

Útočník láká uživatele na videa s lechtivým obsahem. Pro jejich sledování je však nutné stáhnout speciální přehrávač - soubor s názvem pornplayer.apk. Při instalaci si program vyžádá souhlas uživatele k odeslání SMS zpráv.

Trojský kůň začne rozesílat drahé SMS zprávy ve chvíli, kdy se uživatel pokusí videopřehrávač spustit. Cena jedné textové zprávy je šest dolarů, tedy 112 Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám