Hlavní obsah

Lidé chrání svá zařízení stále méně. Nejhůře jsou na tom mobily

Novinky, mif

Bezpečnostní experti bijí na poplach – poprvé od roku 2016 klesl počet lidí, kteří zabezpečují své počítače a smartphony pomocí nějakého antivirového programu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu, který realizovaly společnosti Eset a Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky průzkumu jsou alarmující, neboť v elektronických zařízeních uchováváme stále více citlivých informací. Vedle osobních fotografií také kopie občanských a řidičských průkazů, nejrůznějších smluv a samozřejmě i hesla k online účtům, a to zpravidla i včetně internetového bankovnictví.

Pokud se podaří počítačovému pirátovi k takovým datům dostat, jsou to pro něj druhé Vánoce. Na černém trhu totiž všechna data prodá za nemalé sumy.

„Doposud jsme mohli sledovat narůstající počet zabezpečených zařízení. Rok 2020 představuje přelom. V případě notebooků se vracíme dokonce pod míru zabezpečení z roku 2016. Zatím se jedná o jednotky procent, ale může se jednat o nástup nebezpečného trendu,“ varoval Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

Nejčastěji se internetem šíří viry, které kradou lidem hesla

Bezpečnost

Průzkum ukázal, že notebook si nějakým bezpečnostním programem chránilo ještě loni 92 % tuzemských uživatelů. Letos to však bylo už jen 90 %. Pokles z 92 % na 91 % je patrný také v případě stolních počítačů.

Vůbec nejhůře zabezpečené jsou však chytré telefony a tablety. „V případě tabletů je antivirem chráněná dlouhodobě jen polovina z nich. K mírnému meziročnímu poklesu využití bezpečnostního programu došlo i u chytrých telefonů z 59 % na 57 %,“ přiblížil výsledky průzkumu Dvořák.

„Ačkoli je to mírný pokles, není to dobrá zpráva. Naše telefony často obsahují stejně citlivá data jako počítače. Nejde jen o kontakty nebo fotografie, ale také o aplikace, které používáme. Přitom paradoxně řada bezpečnostních aplikací pro telefony je bezplatná,“ doplnil bezpečnostní expert.

Jak se chránit? 

Před podobnými záškodníky dokážou počítače, tablety i chytré telefony ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Podvodníci lákají na iPhone zadarmo

Jako lavina se internetem šíří podvodné nabídky, ve kterých kyberzločinci lákají na prémiové chytré telefony zadarmo – zpravidla na iPhony od Applu. Zneužívají...

Výběr článků

Načítám