Hlavní obsah

Kyberzločinci si dovolenou neberou – pět prázdninových tipů pro bezpečnost

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí nedává svůj počítač nebo mobilní telefon z ruky ani na dovolené. Víc než kdy předtím je proto potřeba dbát i na cestách na bezpečnost vašich dat v elektronických zařízeních. Přinášíme vám pět užitečných tipů, které vám zajistí méně stresu a lepší ochranu vašich dat na cestách.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Většina z nás nezapomene před odjezdem na dovolenou na pojištění. Na další důležité věci, které byste měli udělat, se však už zapomíná. To se týká i počítačů, tabletů nebo chytrých mobilních telefonů. Řada uživatelů zbytečně riskuje třeba tím, že nechává svá zařízení neuzamčená a nepoužívá software proti krádeži.

1. Zálohujte data před odjezdem

Pokud si na dovolenou chcete vzít notebook, buďte připraveni – zálohujte si data z vašeho počítače na externí disk nebo cloud ještě před odjezdem z domova. V případě, že se stanete obětí malwaru, nebo vám počítač někdo ukradne, vaše data budou v bezpečí.

2. Zamykejte svá zařízení

Nastavte si hesla na všechna elektronická zařízení, která si s sebou berete – od počítače přes tablet až po mobilní telefon. Ujistěte se, že u všech přístrojů máte zapnutý automatický zámek displeje či klávesnice. Případní zloději pak nebudou moci svoji kořist používat, jako by byla jejich vlastní. Heslo útočníky nemusí zastavit, určitě je ale zpomalí. Tím, že používáte heslo, získáte trochu času, abyste mohli ukradené zařízení najít.

3. Používejte software pro vyhledávání ztracených zařízení

Aplikace s označením Anti–Theft jsou na rozdíl od leckterých zlodějíčků velmi sofistikované. Aktivujte si na svém mobilním telefonu, tabletu nebo počítači software pro vyhledávání a dálkové zamykání a zjistěte si, jak přesně funguje. Získat zařízení zpátky není snadné, ale ani nemožné – a se softwarem proti krádeži máte rozhodně vyšší šanci díky získání GPS souřadnic nebo fotek z webkamery.

4. Technologie jsou drahé, nevystavujte je zbytečně

Ve vašem hotelovém pokoji se trezor nenachází bez důvodu – nechávejte tam vaše elektronické přístroje, pokud je zrovna nepoužíváte. Při nastavení hesla nezadávejte kombinaci 1–2–3–4 (to totiž zloději zkoušejí jako první). Pokud jste na cestách, nedávejte zlodějům zbytečně příležitost. Pokud se např. vzdálíte od auta, zamkněte si elektronická zařízení do kufru, aby zbytečně nelákala pozornost.

5. Nebuďte otrokem počítače

Moderní technologie dokážou být velmi užitečné a zábavné. Zůstanete-li ale i na dovolené otrokem svých elektronických přístrojů, přináší to jen zbytečné problémy a nástrahy. Poslední rada tedy směřuje k účelu vaší dovolené. A tím není neustálá kontrola firemních e-mailů ani starosti o to, aby vám vaše elektronické pomocníky někdo neukradl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám