Hlavní obsah

Kdo napadl servery OBSE? Útočník stále uniká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nedokáže identifikovat strůjce loňských hackerských útoků proti serverům instituce. Na okraj mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově to řekl generální tajemník OBSE Lamberto Zannier. Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen přitom v lednu prohlásil, že za hackerským útokem podle všeho stálo Rusko.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Viděli jsme stopy po útoku. Víme, že do systému, e-mailového systému, někdo pronikl. Z toho, co jsme zjistili, nedokážeme vystopovat, odkud útok vycházel,” řekl Zannier agentuře TASS. „Zavádíme lepší ochranu, ale z toho, co víme, nemůžeme ukázat prstem žádným směrem,” dodal.

O útoku hackerů proti OBSE byla veřejnost informována koncem prosince. Podle dřívějších informací agentury DPA ho odhalil právě německý Spolkový úřad na ochranu ústavy, který plní funkci civilní kontrarozvědky. Jednou z nejdůležitějších akcí OBSE je nyní mise na východě Ukrajiny, kde trvá již třetím rokem ozbrojený konflikt mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty.

Z hackerských útoků obvinila Rusko také administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Počítačoví piráti podle ní na rozkaz Kremlu pronikli do elektronické pošty Demokratické strany, aby ovlivnili prezidentské volby. Moskva všechna nařčení odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám