Hlavní obsah

Každý druhý odeslaný e-mail je spam. Nejvíce nevyžádané pošty pochází z USA

Novinky, lez

Denně kolují internetem stovky miliónů e-mailů, každý druhý je přitom nevyžádaný. Přestože se může zdát toto číslo jako alarmující, ve skutečnosti v meziročním srovnání spamů ubylo. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Kaspersky Lab, podle které nejvíce nevyžádané pošty pochází z USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loni se podle nově zveřejněné statistiky snížil celosvětový objem spamů o 1,68 procentního bodu na 56,63 %.

Je to nicméně dáno tím, že nevyžádané e-maily jsou stále častěji cíleny. Konkrétně je kyberzločinci rozesílají vždy v souvislosti s nějakou zajímavou událostí, aby skutečně měli šanci, že se jejich obsahem nechá oběť zlákat a skutečně zprávu otevře.

Podobným způsobem bylo loni zachyceno více než 246 miliónů útoků, což je meziroční nárůst o 59 % proti roku 2016. Nejčastěji jde přitom o nejrůznější phishingové útoky.

Kyberzločinci rybaří

Pojem phishing je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají. Při této technice trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – například výhru či finanční hotovost.

Od důvěřivců pak vylákají klidně i hesla, čísla kreditních karet nebo jiné údaje. Uživatelé tak nevědomky pomáhají počítačovým pirátům ovládnout jejich účet nebo klidně i umožní ukrást peníze přes internetové bankovnictví.

„Spammeři prokázali velkou míru přizpůsobivosti a mazanosti. V průběhu celého roku sledovali celospolečenská témata a významné události, jejich prostřednictvím chtěli upoutat pozornost uživatelů, od kterých by následně podvodně získali peníze či cenné informace,“ prohlásila spamová analytička společnosti Kaspersky Lab Darya Gudková.

Podle ní se útočníci v letošním roce zaměří prostřednictvím spamů a phishingových útoků především na kryptoměny. „Kyberzločinci se na rozdíl od roku 2017 zaměří i na další kryptoměny než pouze bitcoin,“ zdůraznila Gudková.

USA, Čína a Vietnam

Nejčastějším zdrojem spamů byly podle statistik USA (13,21 %), Čína (11,25 %) a Vietnam (9,85 %). Zbývajícími státy v top 10 jsou Indie, Německo, Rusko, Brazílie, Francie a Itálie.

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Nejvíce spamy zasažených cílů se naopak objevilo v Německu (16,25 %), kde počet obětí meziročně stoupl o 2,12 procentního bodu. Dalšími státy v top 10 jsou Čína, Rusko, Japonsko, Velká Británie, Itálie, Brazílie, Vietnam, Francie a Spojené arabské emiráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám