Hlavní obsah

Každá pátá nemocnice v Česku čelila útoku hackerů

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce čelila každá pátá nemocnice v Česku útoku počítačových pirátů. Nejde přitom o problém pouze v Česku, podle dat kyberbezpečnostní společnosti Check Point je patrný výrazný nárůst kybernetických nájezdů v době pandemie prakticky po celém světě, jen ve střední Evropě se počet útoků na zdravotnická zařízení meziročně zvýšil o 145 %.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„V minulém roce napadli útočníci každou pátou nemocnici v Česku. Nejzákeřnější jsou útoky s pomocí vyděračských programů, které nemocnicím zašifrují data a požadují výkupné za jejich zpřístupnění. Provozní ztráty jsou měsíčně v desítkách milionů korun, nemluvě o komplikacích, které hackeři způsobí pacientům kvůli omezení provozu nemocnic,“ upozornil Martin Hořický, specialista na kybernetickou bezpečnost z poradenské společnosti BDO.

Naposledy zaútočili podle něj hackeři na pražské polikliniky v Legerově, Kartouzské a Myslíkově ulici, kterým vyřadili z provozu objednávkový systém a e-mailové schránky.

Kvůli hackerskému útoku na nemocnici v Německu zemřela pacientka

Bezpečnost

Průměrná výše výkupného meziročně stoupla o rekordních 467 procent. To znamená, že za období jednoho roku, konkrétně mezi třetím kvartálem 2019 a 2020, vzrostla z 41 198 dolarů (884 tisíc Kč) na 223 817 dolarů (4,8 milionu korun),“ zdůraznil Martin Haller, odborník na kyberbezpečnost ze společnosti Patron-IT.

„Podle růstu požadovaného výkupného, jaké útočníci pro navrácení dat požadují, lze soudit, že se této trestné činnosti daří,“ má jasno Haller. Podle něj totiž nemocnice a zdravotní instituce neváhají výkupné zaplatit, aby měly od hackerů pokoj a mohly se dál věnovat pacientům.

Střední Evropa hackery láká

Největší vlna útoků podle bezpečnostních expertů míří na zdravotnická zařízení ve střední Evropě, kde je evidován nárůst podle posledních zveřejněných dat o rekordních 145 procent. Následuje východní Asie (137 %) a Latinská Amerika (112 %).

„Nejvýraznější nárůst kyberútoků na zdravotnictví z pohledu jednotlivých zemí zaznamenala Kanada (o více než 250 %), následovalo Německo (220 %) a Španělsko (100 %),“ vypočítal Pavel Krejčí, bezpečnostní expert Check Pointu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám