Hlavní obsah

Jako Pat a Mat: Piráti omylem dali do viru i dešifrovací klíč

Novinky, ort

Vyděračské viry z rodiny ransomware terorizují uživatele po celém světě již několik let. Jeho nová verze, která cílí na počítače s operačním systémem Linux, se tvůrcům ale opravdu nepovedla. Obsahuje totiž chybu, díky níž se lidé dostanou opět ke svým datům. Pirátům tak nemusí zaplatit ani korunu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nezvaný návštěvník požadující výkupné po uživatelích Linuxu pracuje úplně stejně jako jeho předchůdci. [celá zpráva]

Poté, co se se zabydlí v počítači, zašifruje na něm uživatelská data. Útočníci se pak snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se k zašifrovaným datům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Když důvěřivci zaplatí, stejně se k datům nedostanou. Standardně je totiž nutné vyděračský virus z počítače odinstalovat a poté data odšifrovat.

Experti objevili v tomto ransomwaru chybu, díky které je možné získat klíče potřebné pro dešifrování souborů.
analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT

A právě zde začíná ta vtipná část, která připomíná legendární pohádku Pat a Mat. Piráti si totiž nevedli při programování příliš dobře a nezvaný návštěvník zároveň prozrazuje klíč potřebný k dešifrování.

„Toto je dobrá zpráva pro všechny, jejichž soubory byly v posledních dnech zašifrovány ransomwarem známým jako Linux.Encoder1. Experti společnosti Bitdefender objevili v tomto ransomwaru chybu, díky které je možné získat klíče potřebné pro dešifrování souborů,“ uvedl analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

I když se nejčastěji vyděračské viry soustředí na klasické počítače, existují také výjimky. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám