Hlavní obsah

Jak se bránit před vyděračskými viry

Novinky, huj

Vyděračské viry opanovávají několik posledních let přední příčky žebříčků nejrozšířenějších kybernetických hrozeb. Do svého počítače si je přitom velmi často pustí sami uživatelé po rozkliknutí přílohy nevyžádaného e-mailu nebo při instalaci nelegální kopie nějakého placeného programu. Podceňovat obranu se tak nemusí vůbec vyplatit.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zvyšují tlak na oběť. Vyděračské viry straší uživatele zveřejněním dat

Bezpečnost

Zaplatit zpravidla chtějí v Bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Dodržovat důsledně pravidla

Není žádným tajemstvím, proč kyberzločinci vyděračské viry z rodiny ransomwaru snaží tak často šířit. Generují jim totiž obrovské zisky. Bránit se je přitom možné poměrně snadno, stačí dodržovat základní bezpečnostní poučky.

Nejčastěji totiž nezvaného návštěvníka, který následně uzamkne počítač a požaduje výkupné, pustí samotní uživatelé. Prvním pravidlem by tak mělo být, že uživatelé nebudou otvírat přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů. Právě touto cestou se totiž vyděračské viry dostanou do PC nejčastěji.

Platit výkupné? Vyděračské viry vyjdou oběti na miliony

Bezpečnost

Vyděračský virus mohou kyberzločinci propašovat do počítače i prostřednictvím nějaké bezpečnostní trhliny v operačním systému či jiném programu. Samozřejmostí by tak měly být pravidelné aktualizace, jež počítačovým pirátům velmi znesnadní jejich práci.

Nutné je samozřejmě také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace. Zvýšenému riziku se pak vystavují uživatelé, kteří používají nepodporované programy a operační systémy. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Vhodné je také pravidelně zálohovat svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat. Média či externí disky, na nichž budou záložní data uložena, by neměly být neustále připojeny k PC.

Anketa

Setkali jste se již s vyděračským virem?
Ano, ale ne na svém přístroji.
15,1 %
Ano, na svém zařízení.
38,4 %
Ne.
46,5 %
Celkem hlasovalo 352 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděračské viry se nevyhýbají ani Česku

Vyděračské počítačové programy, tzv. ransomware, napadly ve 3. čtvrtletí v Česku 0,6 procenta všech organizací. Je to o polovinu méně než v prvním čtvrtletí....

Výběr článků

Načítám