Hlavní obsah

Jak poznat mobil napadený hackery?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: www.eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Chytré telefony dnes mohou být snadno napadeny prostřednictvím některé z řady levných nebo zcela bezplatných softwarových aplikací. Vzhledem k tomu, že mobilní operační systémy fungují velice podobně jako ty počítačové, úspěšné napadení (tzv. hacknutí) na mobilní telefon může poskytnout kyberzločincům plnou kontrolu nad tímto zařízením.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

To znamená přístup k dokumentům a zprávám i k aplikacím, jako je Facebook nebo mobilní bankovnictví. Neoprávněné použití a neobvyklá aktivita na telefonu jsou nejviditelnějšími známkami narušení, stejně jako poruchy aplikací nebo nenadálé změny v nastavení telefonu.

Podezřelé zprávy

Uživatelům smartphonů se může stát, že obdrží neobvyklou SMS zprávu, která má sloužit jako nástroj k průniku do telefonu. Místo textu se standardně zobrazí například čtverec nebo směs zvláštních znaků, které vinou bezpečnostní mezery umožní hackerům stáhnout do vašeho mobilního telefonu spyware nebo jiný malware. Tyto útoky jsou podobné škodlivým e-mailovým virům, na smartphonech se šíří právě pomocí SMS a bez nutnosti přímo stahovat viry z internetu. Pokud hacker získá přístup k zařízení vašeho známého, který má váš kontakt uložený v telefonním seznamu, může snadno přenést nákazu i na vás.

Neoprávněné využívání

Hacker, který získá kontrolu nad vaším mobilním zařízením, bude schopný z něj posílat zprávy, uskutečňovat hovory nebo se připojovat k internetu. To se může projevit ve vaší historii hovorů, odeslaných zprávách a dalších funkcích bez vašeho vědomí. Zkontrolujte si proto raději váš výpis volání, zprávy nebo fotogalerii. Pokud narazíte na záznam, který jste určitě neprovedli vy, váš mobilní telefon je možná infikovaný a ovládaný na dálku. Zkušení hackeři ale umějí zahladit i tyto stopy a s vyšetřením podezření vám pomůže jedině váš mobilní operátor.

Provozní závady

Pokud jste se setkali s podivným tikáním nebo jinými zvuky provázejícími váš jinak bezproblémový telefonní hovor, může to být znamení, že se někdo pokouší připojit k vašemu telefonu. Neočekávaně přerušený hovor může být způsoben vaším mobilním operátorem, ale také neúspěšným pokusem kyberzločinců nabourat se do vašeho telefonu. V případě, že váš poskytovatel služeb nedokáže nabídnout přijatelné vysvětlení, proč se vám takové věci stávají, mohou být na vině hackeři.

Otestujte se

Používáte-li operační systém Android, jste mezi uživateli smartphonů zdaleka nejohroženější skupinou. Právě na tento operační systém se totiž kybernetičtí zločinci orientují zdaleka nejčastěji. Proto byste měli zvážit pořízení kvalitního antivirového systému, který dokáže včas rozpoznat viry a další malware. Aplikace ESET Mobile Security od světoznámého výrobce antivirů ESET dokáže zabezpečit mobilní telefon se systémem Android jak před škodlivými kódy, tak i před SMS a MMS spamem. Navíc obsahuje funkci Anti-Theft, která při ztrátě nebo krádeži mobilu ochrání vaše SMS, fotky, e-maily a vaše soukromá data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám