Hlavní obsah

Vrátíme vám peníze, tvrdí podvodníci

Berlín

Německá divize zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook varovala před falešnými e-maily, jejichž prostřednictvím se podvodníci snaží získat citlivé údaje klientů. Tyto e-maily se tváří jako oficiální zprávy od firmy Thomas Cook a v předmětu mají uvedeno „Důležité: Vrácení peněz za vaši cestu s Thomasem Cookem”.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Logo Thomas Cook

Článek

Podnik vyzval klienty, aby takovéto e-maily ignorovali a smazali. "Thomas Cook nikdy takovéto e-maily klientům neposílal," uvedl. Upozornil, že podvodníci v e-mailech požadují například čísla cestovních pasů a kreditních karet.

Turistickými regiony obchází po krachu Thomase Cooka strach

Ekonomika

Jde tedy o typický phishingový podvod. Pojem phishing je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají. Při této technice trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – například výhru či finanční hotovost.

Od důvěřivců pak vylákají klidně i hesla, čísla kreditních karet nebo jiné údaje. Uživatelé tak nevědomky pomáhají počítačovým pirátům ovládnout jejich účet nebo klidně i umožní ukrást peníze přes internetové bankovnictví.

Německá podala návrh na insolvenční řízení

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, začátkem týdne vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Německá divize pak ve středu podala návrh na insolvenční řízení. Chce tak oddělit své značky a aktivity od zkrachovalé mateřské společnosti. Doufá, že najde nové investory a bude moci pokračovat v činnosti, píše agentura DPA.

Německá divize je majetkově provázána s českou cestovní kanceláří Neckermann, o jejímž dalším fungování by se podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mělo rozhodnout do konce září. Ve hře jsou podle něj tři varianty možných řešení - bude vyhlášena likvidace, nebo se firma prodá, anebo si tým ze české pobočky založí novou cestovní kancelář.

Reklama

Související články

Šéfy Thomase Cooka vyšetřují kvůli krachu

Vrcholní manažeři cestovní kanceláře Thomas Cook čelí ve Velké Británii vyšetřování v souvislosti s krachem jedné z nejstarších cestovek světa. Jsou také...

Hotely vyhazovaly klienty Thomase Cooka na ulici

Někteří britští turisté si stěžují, že byli v důsledku krachu cestovní kanceláře Thomas Cook vyhozeni z hotelu, kde právě pobývali. Informují o tom některá...

Výběr článků

Načítám