Hlavní obsah

Internet Explorer má kritickou bezpečnostní chybu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritická bezpečnostní chyba byla objevena ve webovém browseru Internet Explorer od společnosti Microsoft. Záplata trhliny, kterou mohli zneužít útočníci k cíleným útokům, je naštěstí již k dispozici. Americký softwarový gigant ji vydal tento týden, upozornila na to antivirová společnost Kaspersky Lab.

Foto: koláž Novinky

Logo Internet Exploreru

Článek

Právě výzkumníci ze společnosti Kaspersky Lab trhlinu objevili jako první, a to už na konci dubna. Tehdy neprodleně informovali společnost Microsoft, aby mohla připravit aktualizaci.

Se zveřejněním detailů se čekalo, aby počítačoví piráti nedostali návod na možné útoky naservírovaný jak na zlatém podnosu. V současnosti je update opravující nebezpečnou trhlinu již k dispozici, Microsoft jej vydal tento týden.

S instalací by uživatelé rozhodně neměli otálet. Ukázalo se totiž, že trhlinu mohou kyberzločinci zneužít k cíleným útokům na konkrétní uživatele. S využitím chyby dovedou propašovat na napadený stroj prakticky libovolný škodlivý kód.

Ten se podle výzkumníků následně zahnízdí v textovém editoru Microsoft Word. S jeho pomocí jsou počítačoví piráti schopni přistupovat k uloženým datům, odposlouchávat internetovou komunikaci či počítač úplně zotročit.

Chybu nepodceňovat

Zda k nějakému podobnému útoku skutečně došlo a zda se podařilo kybernetickým zločincům skutečně chybu zneužít, není v tuto chvíli jasné. I tak je ale obezřetnost s ohledem na možná rizika na místě.

Stáhnout nejnovější verzi Internet Exploreru je možné prostřednictvím aktualizační služby Windows Update, která je nedílnou součástí operačního systému Windows.

Podobné závažné chyby bohužel nejsou u internetových prohlížečů nijak výjimečné. V březnu se například ukázalo, že prostřednictvím trhliny v Chromu mohli hackeři snadno krást citlivé informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám