Hlavní obsah

Hra na oliheň byla jen špičkou ledovce. Podvodů se streamovacími službami přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti již dříve varovali, že kyberzločinci ve velkém zneužívají oblíbený seriál Squid Game (česky Hra na oliheň). Jak ale nyní upozornila antivirová společnost Kaspersky, byla to jen špička ledovce. Podvodů se streamovacími službami je na síti daleko více. A co hůř, jejich počet neustále roste.

Trailer seriálu MandalorianVideo: Disney

 
Článek

Bezpečnostní experti z Kasperského zachytili od 1. ledna 2020 do 30. června 2021 celkem 93 095 pokusů o infikování 18 938 unikátních uživatelů 8650 různými soubory.

V České republice se počty případů zvýšily z desítek v roce 2020 na stovky v průběhu letošního roku.

Škodlivé kódy se nejčastěji maskovaly za jednu z pěti nejpopulárnějších streamovacích platforem – tedy Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video či Hulu. Zneužívány byly počítačovými piráty také seriály.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze seriálu Mandalorian

„Kyberzločinci intenzivně využívají streamované pořady a seriály jako návnadu. Téměř 60 % pokusů o infekci připadá na pouhé dva pořady, které se staly největšími hity posledních let – seriály Mandalorian (28,72 %) a Papírový dům (28,41 %) – a byly proto záměrně využívány pro šíření škodlivého softwaru,“ prohlásil Anton V. Ivanov, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

„Mezi další seriály z první pětky, které aktéři phishingu často využívají pro svoje nekalé cíle, patří Rick a Morty (9,69 %), Gangy z Birminghamu – Peaky Blinders (9,25 %) a Westworld (7,17 %),” dodal Ivanov.

Velmi často se kyberzločinci zaměřují na uživatele, kteří nemají předplatné na Netflixu či jiné streamovací platformě a snaží se populární seriál stáhnout prostřednictvím neoficiálních zdrojů.

„Ve většině případů tyto soubory obsahovaly trojské koně schopné instalovat na napadené zařízení další škodlivý software, ale i další druhy trojanů a adware,“ konstatoval Ivanov.

Hra na oliheň láká i podvodníky a kyberzločince

Bezpečnost

Podle něj v poslední době značně přibývá také podvodů souvisejících se seriálem Hra na oliheň.

„Jedním ze schémat útoku byla nabídka animované verze prvního dílu Hry na oliheň, při jejímž spuštění se zároveň nepozorovaně spustil trojský kůň, který mohl krást data z různých prohlížečů a odesílat je zpět útočníkům,” podotkl Ivanov.

„V jedné ze složek napadeného zařízení se také vytvořil zástupce, jehož prostřednictvím bylo možné trojského koně spustit při každém startu systému,“ popsal útok bezpečnostní expert.

„Stále více uživatelů si předplácí streamovací platformy, aby se mohli dívat na své oblíbené pořady. Jelikož ke sledování takového obsahu není nutné stahovat žádné soubory, očekávali bychom, že počet souvisejících škodlivých aktivit bude klesat,” přiznal Ivanov.

„Kyberzločinci se však rychle přizpůsobují novým trendům a přicházejí s rafinovanějšími typy podvodů. Porovnáme-li údaje z roku 2021 s ukazateli z roku 2020, vidíme, že stahování škodlivých souborů maskovaných jako televizní pořady je nyní méně časté, na uživatele však číhají další hrozby, jako jsou podvodné streamovací platformy, kde jim kyberzločinci mohou ukrást přihlašovací údaje a peníze,“ uzavřel Ivanov.

Trailer k seriálu Squid Game (2021)Video: Netflix

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám