Hlavní obsah

Hackeři si došlápli na šéfa Googlu, nabourali se na jeho Twitter

Novinky, mif

Hackerská skupina OurMine se v posledních týdnech zaměřuje na napadání účtů známých osobností, a to především z toho technologického světa. Na začátku června získala přístup na některé internetové účty šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, nyní se jí podařilo úspěšně proniknout na twitterový účet šéfa Googlu Sundara Pichaie.

Šéf Googlu Sundar Pichai

Článek

Hackeři se na mikroblogovací síť Twitter dostali oklikou. Využili již dříve objevené chyby oblíbené služby Quora, kterou Pichai také používá. Ta si mezi uživateli vysloužila popularitu především tím, že sdružuje nepřeberné množství odpovědí na různorodé otázky.

Přes servery služby Quora se počítačoví piráti dostali až na Twitter hlavy Googlu. Pak již útok pokračoval klasickým způsobem, jménem Pichaie hackeři zveřejnili na jeho Twitteru zprávu o tom, že byl jeho účet napaden.

„Pouze testujeme vaše zabezpečení,“ uvedli hackeři na sociální síti Twitter. Zprávu, kterou Pichai ve skutečnosti nepsal, mohlo vidět přes půl miliónu lidí. Právě tolik lidí totiž šéfa Googlu na zmiňované mikroblogovací síti sleduje.

Čestní hackeři

Skupina OurMine postupuje při svých hackerských útocích poměrně čestně. Nikdy nemění uživatelům hesla a jejím hlavním cílem je skutečně pouze upozornit na to, že zabezpečení uživatelů může být narušeno.

To koneckonců udělala i v případě šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, na jehož účty se dostala na začátku června. Využila k tomu databázi uniklých hesel ze služby LinkedIn. Přestože to bezpečnostní experti důrazně nedoporučují, Zuckerberg používal na různých službách jedno stejné heslo.

Na přelomu května a června se pak skupině OurMine podařilo získat přístup k internetovým účtům zakladatele Microsoftu Billa Gatese či zpěváka Christiana Collinse.

Minulý týden pak úspěšně napadla twitterový účet Dicka Costola, bývalého šéfa mikroblogovací sítě Twitter.

Podle dřívějšího prohlášení pro server The Next Web má skupina OurMine pouze tři členy a pochází ze Saúdské Arábie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám