Hlavní obsah

Hackeři mohou napadnout kardiostimulátor. A zabít člověka na dálku

Novinky, mif

Ještě před pár lety jsme se počítačových pirátů báli tak maximálně ve virtuálním světě, mohli napadnout náš e-mail nebo bankovní účet. Americká agentura FDA (Food and Drug Administration) však nyní upozornila, že hackeři dokážou napadnout i kardiostimulátory. Způsobit tak mohou vážné zdravotní komplikace, v krajním případě i smrt.

Foto: archív výrobce

Problémové kardiostimulátory od společnosti Abbott

Článek

Problém se týká pouze kardiostimulátorů od společnosti Abbott, ve kterých není nainstalován nejnovější ovládací software – tzv. firmware.

O problému se vědělo již několik měsíců, zahraniční média na něj začala upozorňovat však až nyní, neboť Abbott konečně vydal očekávanou aktualizaci firmwaru, která riziko útoku eliminuje. V ohrožení je podle údajů FDA přinejmenším půl miliónu uživatelů.

Útočník může být pár metrů od oběti

Problém se zabezpečením se týká moderních kardiostimulátorů, které mají přístup na bezdrátovou síť. To proto, aby lékaři mohli kontrolovat pacienta na dálku.

Útočníkovi stačí, aby byl ve vzdálenosti 15 metrů od oběti a měl notebook s bezdrátovým připojením a škodlivým programem. S jejich pomocí dokáže využít chybu v ovládacím softwaru přístroje, který se používá k léčbě poruch srdečního rytmu.

Ve chvíli, kdy je kardiostimulátor pod jeho kontrolou, může s ním dělat cokoliv. Třeba ho jednoduše vypnout nebo jej přetížit a zcela zničit. Dává to tedy hackerovi bez nadsázky možnost proměnit se ve vraha.

Pacienti nemohou aktualizaci provést sami

Problém představuje i to, že pacienti na rozdíl od chytrých telefonů a počítačových tabletů nemohou nijak jednoduše firmware v kardiostimulátoru aktualizovat. Pro tento úkon musí navštívit svého lékaře, který update provede. Aktualizace navíc probíhá v nouzovém režimu, což s sebou přináší další rizika, například nesprávnou funkčnost zařízení či jeho selhání.

Prozatím nebyl žádný útok prostřednictvím objevené chyby odhalen, riziko je nicméně reálné. Celá kauza navíc ukazuje, jak jsou nejrůznější zařízení připojená na internet v dnešní době zranitelná.

Reklama

Výběr článků

Načítám