Hlavní obsah

Hackeři jdou po hráčích. A vyplácí se jim to

O tom, že hry jsou velký byznys, se mluví již nějakou dobu. Neplatí to přitom pouze o tvůrcích jednotlivých titulů, ale také o kyberzločincích. Ti si krádežemi herních účtů a výher přijdou na stovky miliard dolarů. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

S hackery – konkrétně s krádežemi účtů či nasbíraných výher – má zkušenosti každý desátý hráč, což je alarmující číslo. V praxi to znamená, že hackeři byli při svých nájezdech úspěšní zhruba u 179 milionů gamerů z různých koutů světa.

Celkově bezpečnostní experti vyčíslili škody na 347 miliard dolarů, tedy bezmála 7,4 bilionu korun. Průzkum pro společnost Kaspersky realizovala agentura Savanta během listopadu 2020, účastnilo se jej více než pět tisíc hráčů ze 17 různých zemí.

Očkování proti covid-19 hraje do karet počítačovým pirátům

Bezpečnost

„Téměř pětina (19 %) připustila, že se během hraní her stala předmětem šikany či zastrašování. Tento znepokojivý trend byl nejčastější v Rusku (44 %), dále v Turecku (28 %), v Saúdské Arábii (27 %) a v USA (27 %),“ přiblížila výsledky průzkumu Marina Titovaová z Kaspersky.

Obětí podvodů se stala třetina hráčů, což v absolutních číslech představuje 491 milionů gamerů. „Všechny výše uvedené jevy vyvolávají téměř u třetiny gamerů (31 %) stres a úzkosti. To je velmi paradoxní, protože právě kvůli úlevě od stresu většina z nich hraje počítačové hry (uvádí to 62 % respondentů), další hledají napětí (62 %) nebo chtějí navázat skrze hraní her nová přátelství (46 %),“ konstatovala bezpečnostní expertka.

„Gameři by si měli s odstupem promyslet, jak se co nejlépe vyhnout šikaně, podvodníkům a hackerům. Když proti nim včas podniknou správné kroky, můžou se plně soustředit na to, aby si co nejlépe užili samotnou hru,“ uzavřela Titovaová.

Narážela přitom na to, že hráči by měli nakupovat výhradně z oficiálních účtů a na první pohled velmi atraktivní slevy využívat s rozvahou. Samozřejmostí by mělo být i používání zabezpečeného internetového připojení, vhodná je také dvoufaktorová ochrana jednotlivých herních účtů, pokud to tedy provozovatelé dané služby umožňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám