Hlavní obsah

Francie se připravuje na kyberútoky během květnových prezidentských voleb

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Německo se obává narušení voleb, o které se při loňském výběru nového prezidenta Spojených států pokusili hackeři z Ruska. V pohotovosti je i Francie.

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Francouzská státní agentura Anssi, zaměřená na kybernetickou obranu, se pilně připravuje na nadcházející prezidentské volby, které proběhnou letos v květnu. Podle šéfa Anssi Guillauma Pouparda chce zabránit pokusům o ovlivňování veřejného mínění, kterého se měli dopouštět hackeři spojovaní s Kremlem při amerických prezidentských volbách.

Poupard v rozhovoru pro francouzskou zpravodajskou televizi France 24 uvedl, že samotné politické strany nejsou schopny čelit sofistikovaným hackerským útokům, které jsou navíc podporovány cizím státem.

„Je to dost vážná situace, protože na jedné straně stojí silní útočníci, zatímco na straně druhé jsou politické strany. Je třeba si uvědomit, že politické strany jsou v podobné situaci jako malé a střední podniky – nejsou vybaveny k tomu, aby se samy s touto situací dokázaly vypořádat,“ prohlásil Poupard.

„Nejde o útoky jednotlivců, kteří je provádějí jen proto, aby viděli, co se pak stane. Jde o řízenou strategii, která zahrnuje kybernetické útoky, narušování sítí a úniky informací,“ dodal.

Rizikové sčítání hlasů

Podle Pouparda je situace o to vážnější, že si francouzská agentura pro kybernetickou obranu nemůže být jista, zda mezi útočníky nejsou i ti, kteří „pravidelně chodí klepat na dveře ministrů“. Anssi je podle svého šéfa připravena okamžitě varovat veřejnost, pokud dojde k únikům citlivých politických informací před samotnými prezidentskými volbami.

Bezpečnostní experti ale nesdílejí obavy, že by mohlo dojít k reálnému ovlivnění výsledku voleb. Například podle Ilji Kolochenka, generálního ředitele bezpečnostní společnosti High-Tech Bridge, k takovému scénáři nemůže dojít v tak rozvinuté zemi, jakou je Francie.

Velkým rizikem je elektronické hlasování.
Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET

Určitá obezřetnost je ale na místě, doplňuje Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. „Jedna věc je snaha o ovlivňování veřejného mínění, druhá samotné zajištění ochrany sčítání hlasů. Jakákoli elektronická komunikace je napadnutelná a v případě voleb musí být opravdu dobře zabezpečena,“ vysvětluje.

„Velkým rizikem je elektronické hlasování, ale i když tato forma není v některých zemích povolena, výsledky sčítání hlasů z jednotlivých volebních místností se poté odesílají elektronicky do centrály a to je určitá slabina, která je zneužitelná,“ uvedl Dvořák.

Francouzská média v souvislosti s prezidentskými kandidáty upozorňují, že populární šéfka krajně pravicové Národní fronty Marie Le Penová, jíž průzkumy přisuzují hladký postup do druhého kola voleb hlavy státu, získala k financování své kampaně úvěr od ruských bank. Nový prezident nahradí v Elysejském paláci dosluhujícího Françoise Hollanda, který kvůli mimořádné nepopularitě u voličů ani nezkouší obhájit mandát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám