Hlavní obsah

Falešné aktualizace a nevyžádané reklamy. Nejčastější triky kyberzločinců

Novinky, lez

Především na falešné aktualizace se snažili kyberzločinci nachytat důvěřivé uživatele v uplynulém měsíci. V kurzu jsou mezi počítačovými piráty také nezvaní návštěvníci, kteří na napadených strojích zobrazují nadmíru reklamy. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Během července uživatele v prostředí internetu nejčastěji obtěžoval škodlivý kód JS/Adware.Agent.AA, který stál za více než desetinou případů všech on-line hrozeb a potenciálně nechtěných aplikací,“ Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Adware si do počítače nejčastěji stáhnou samotní uživatelé společně s některými nástroji – například videopřehrávači, manažery stahování souborů, PDF generátory. Nejčastěji jde o volně šířené programy po internetu.

„Poté, co jsou takovéto potenciálně nechtěné aplikace nainstalovány, zobrazují například vyskakovací okna s reklamou, bannery a podobně. Pro jejich autory jsou zdrojem peněz, které plynou z reklamních prokliků,“ vysvětlil Dvořák.

Těžařské viry na ústupu

Ten zároveň uvedl, že na druhé místo se přesunul malware JS/CoinMiner, kterému přitom několik měsíců patřilo první místo. „JS/CoinMiner je na ústupu, klesl z 9,34 % na 8,3 % podílu na internetových hrozbách,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

„To samé platí o backdooru SMB/Exploit.DoublePulsar. Ten napadá počítače s neaktualizovaným operačním systémem Windows a loni na jaře se podílel na šíření ransomwaru WannaCry. Zatímco letos v červnu představoval 5,35 % všech zachycených hrozeb, v červenci jeho podíl klesl na 4,91 % a zařadil se na čtvrté místo v žebříčku nejčastějších škodlivých kódů na českém internetu,“ uzavřel Dvořák.

Přehled deseti nejčastějších hrozeb zachycených v červenci naleznete v tabulce níže:

Nejčastější internetové hrozby v České republice za červenec 2018:
1. JS/Adware.Agent.AA (10,57 %)
2. JS/CoinMiner (8,3 %)
3. HTML/Adware.Agent.A (6,75 %)
4. SMB/Exploit.DoublePulsar (4,91 %)
5. JS/Adware.AztecMedia (3,74 %)
6. HTML/FakeAlert (3,53 %)
7. JS/Redirector (3,25 %)
8. Win32/GenKryptik (2,21 %)
9. PDF/Fraud (2,12 %)
10. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (1,84 %)

Jak bránit mobily a tablety?

Kybernetické hrozby se stále častěji týkají také mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety. Se zabezpečením těchto zařízení si totiž láme hlavu málokdo. Právě proto útočí hackeři na mobilní přístroje stále častěji.

Je tedy velmi důležité chránit tablety a smartphony antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji, nejen PC. Před podobnými nezvanými hosty dokážou ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na mobilu nebo tabletu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám