Hlavní obsah

Facebook bude uživatelům platit za hlášení o zneužívání dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Facebook začal svým uživatelům platit za hlášení o zneužívání dat třetími stranami. Výše odměny není nijak omezena, stanovena bude vždy podle závažnosti konkrétního bezpečnostního incidentu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Prověříme všechna oprávněná hlášení a co nejrychleji zakročíme, pokud skutečné ohrožení informací o lidech zjistíme. Pokud se potvrdí zneužívání dat, odpojíme problematickou aplikaci a v případě nutnosti podnikneme právní kroky proti společnosti, která data prodává či nakupuje,” napsal na blogu Facebooku Collin Greene, který ve firmě odpovídá za bezpečnost.

Opatření se vztahuje mimo jiné k zneužívání uživatelských dat skrze aplikace třetích stran, které využívají facebookovou platformu například pro kvízy, dotazníky či hry.

Odměna za nahlášení případů zneužívání dat vychází ze stávajícího programu, který odměňuje lidi za objevení programátorských či systémových chyb. V rámci tohoto programu činila dosud nejvyšší vyplacená odměna 40 tisíc dolarů (820 tisíc korun).

Facebook ve vážných problémech

Facebook v posledních týdnech čelí několika skandálům, neboť se ukázalo, že analytické společnosti mohly zneužít osobní údaje uživatelů. To je případ společnosti Cambridge Analytica, která získala přístup k až 87 milionům dat uživatelů. Údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa. [celá zpráva]

Facebook sám přiznal, že osobní údaje prakticky všech uživatelů sítě se mohly dostat do nepovolených rukou. Síť totiž umožňovala hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je již zablokována.

Šéfa společnosti Marka Zuckerberga kvůli tomu čekají v Kongresu Spojených států dvě svědecká slyšení k bezpečnosti uživatelských dat.

Reklama

Výběr článků

Načítám