Hlavní obsah

Evropané se bojí zneužití osobních dat na webu, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Čtyři z deseti uživatelů internetu v Evropské unii znepokojuje, že by někdo mohl na webu zneužít nebo odcizit jejich osobní údaje. Ukázaly to v pondělí zveřejněné výsledky průzkumu Eurobarometr. V Česku tyto obavy sdílí 37 procent lidí.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Strach z možného zneužití informací či internetových plateb vedou k tomu, že 89 procent uživatelů se vyhýbá odhalování svých osobních údajů. Asi 12 procent se už na celosvětové síti setkalo s podvodem. Osm procent se pak dokonce přímo stalo obětí zneužití totožnosti, vyplynulo také z výsledků průzkumu, kterého se ve 27 státech unie zúčastnilo přibližně 27 000 lidí.

Ačkoli se lidé bojí možného zneužití dat a osobních údajů, více než polovina dotázaných si v uplynulém roce nezměnila ani jedno ze svých internetových hesel.

"Vzhledem k tomu, že roste počet lidí, kteří využívají všech výhod internetu a digitálního hospodářství, nepřekvapí, že se v první řadě obáváme o bezpečnost osobních údajů a internetových plateb. Překvapivé je spíše to, že pouhá polovina Evropanů se účinně chrání před kyberkriminalitou," okomentovala výsledky eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám