Hlavní obsah

Evidujeme nedoplatek. Podvodníci se vydávají za pracovníky pošty

Novinky, mif

Česká pošta varovala před podvodnými e-maily, které se v poslední době šíří internetem. Kybernetičtí zločinci tvrdí, že příjemci zprávy mají nedoplatek nebo že je nutné doplnit kvůli jejich zásilce nějaké informace. Ve všech případech jde ale o podvod.

Foto: Novinky

Pošta o Vánocích

Článek

„Autoři těchto e-mailů se vydávají za Českou poštu. Po příjemcích žádají zaslání nedoplatku nebo stažení souboru z přílohy a vyplnění osobních údajů,“ varoval mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Podle něj by uživatelé neměli na podobné zprávy reagovat a zároveň by neměli klikat na odkazy či přiložené soubory. „Je zde mimo podvod i zvýšené nebezpečí napadení počítače či mobilního zařízení škodlivým softwarem, případně zneužití osobních údajů či finanční ztráty,“ konstatoval Vitík.

30 000 Kč nebo nový iPhone? Podvodníci lákají na hodnotné ceny

Bezpečnost

Pozornější uživatelé si nicméně mohou na první pohled všimnout, že jde o podvod. Jednak jsou e-maily odesílány z adres, které neodpovídají adresám České pošty, jednak obsahují celou řadu gramatických chyb a často u nich chybí česká diakritika. Není nicméně vyloučeno, že v další vlně chyby útočníci opraví a zpráva bude působit věrohodněji.

Pokud lidé očekávají nějaký balíček, mohou jeho stav bezpečně sledovat prostřednictvím aplikace „Sledování zásilek“ přímo na webových stránkách pošty.

Soutěž o iPhone 11

Podobné triky počítačových pirátů nejsou nijak výjimečné. Česká pošta nedávno varovala také před fiktivní soutěží o mobilní telefon iPhone 11. Na mobilních telefonech a stránkách sociální sítě Facebook se objevovaly formou reklamy klamavé zprávy s logem České pošty. Podvodná hra se projevuje i formou úhrady poštovného (51,- Kč).

„Česká pošta není autorem těchto zpráv, její logo je použito neoprávněně. Už dříve podala trestní oznámení na neznámého pachatele a v tuto chvíli podniká veškeré kroky, aby zobrazování této zprávy spojené se jménem České pošty zabránila,“ uzavřel mluvčí.

Ukázka podvodného e-mailu i s chybami:
Předmět: Vznikli potíže s doruèením vašeho balíèku
Dobrý den,
Váš balíèek dorazil do našeho skladu 23. ledna 2020 roku v 14:35 ráno.
Èíslo sledování zásilky-04852899122 Náš kurýr bohužel nemohl doruèit zásilku na vaši adresu kvùli nesprávným nebo neúplným informacím v adrese.
Zdá se, že v celním prohlášení došlo k chybì. Informovali jsme odesílatele a on nám pøedal vaši e-mailovou adresu, abychom mohli tento problém vyøešit co nejdøíve.
Abychom mohli doruèit váš balíèek, musíte potvrdit adresu.
Za tímto úèelem si stáhnìte dokument pøipojený k tomuto dopisu, vyplòte ho a pošlete nám ho.
S úctou, Èeská pošta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám