Hlavní obsah

Dýdžej, nebo hacker? Sítí se šíří falešné hudební soubory

Novinky, ort

Využít toho, že lidé tráví kvůli hrozbě koronaviru výrazně více času doma, se stále častěji snaží počítačoví piráti. Sází přitom na to, že prostřednictvím internetu si lidé budou chtít ukrátit dlouhou chvíli. V posledních dnech například začali šířit sítí falešné hudební soubory, které obsahují škodlivé kódy.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Lidé tráví více času doma, a proto konzumují více on-line obsahu. Zatímco poslech živých streamů nebo podobných online služeb bývá bezproblémový, v případě stahování skladeb do počítače by měli být uživatelé opatrní. Jak ukázala naše analýza, škodlivé soubory se mohou vydávat za oblíbené písničky, a proto by uživatelé měli zabezpečit svá zařízení před podobnými hrozbami,“ zdůraznil Anton Ivanov, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Nebezpečné je především to, že nejrůznější promotéři a dýdžejové se skutečně v době zavřených klubů snaží dostat ke svým fanouškům prostřednictvím internetu. Například Ultra Music Festival, který měl proběhnout 23. března, se kompletně přesunul do on-line prostředí. Fanoušci tak měli možnost celý víkend poslouchat živé streamy z obyváků známých i méně známých dýdžejů.

Trojské koně stále častěji napadají i mobily

Bezpečnost

Jenže vedle legitimních skladem se na internetu stále častěji šíří také ty podvodné. „Odborníci na kybernetickou bezpečnosti ze společnosti Kaspersky podrobili analýze 100 světových dýdžejů z žebříčku DJ Mag Top 100. Zjistili, že při stahování jejich skladeb musejí dávat uživatelé pozor, aby nenaletěli hackerům. Ti totiž ke svým nekalým úmyslům zneužívají jména slavných dýdžejů – nejčastěji pak Davida Guettu, Alana Walkera, DJ Snake, Calvina Harrise nebo Martina Garrixe,“ konstatoval Ivanov.

„Škodlivé soubory nesoucí jejich jméno nebo názvy jejich skladeb obsahovaly širokou škálu kyberhrozeb, především pak adware a trojské koně. Jejich prostřednictvím mohou hackeři mazat, blokovat, upravovat nebo kopírovat data na uživatelově zařízení nebo zpomalovat výkon počítače,“ podotkl bezpečnostní expert.

Podle něj David Guetta jasně dominuje nejen dýdžejské scéně, ale také žebříčku škodlivých souborů zneužívajících jména slavných dýdžejů. „Už třináctý rok se totiž podle časopisu DJ Mag drží mezi deseti nejpopulárnějšími dýdžeji světa, k čemuž přispívají i spolupráce s dalšími interprety, jako jsou Kid Cudi nebo Nicki Minaj,“ uzavřel Ivanov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám