Hlavní obsah

Deset nejrozšířenějších virů na českém internetu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti se v červnu zaměřovali nejčastěji na těžbu kybernetických měn bez vědomí majitelů. Stále častěji jsou šířeny také škodlivé kódy, které zobrazují nevyžádanou reklamu, jde o tzv. adwary. Ty nejrozšířenější hrozby na českém internetu mapuje nová statistika antivirové společnosti Eset.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Adwarem označujeme škodlivé aplikace, které uživatelům znepříjemňují práci nějakou nevyžádanou reklamní činností. Buď jde o vložené bannery na webových stránkách, neustále vyskakující pop-up okna nebo ikony v oznamovací oblasti. Může jít ale také o požadavky na aktualizaci nebo stažení softwaru, kterými se vyznačuje JS/Adware.Agent.T," uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Ten zároveň zdůraznil, že zmiňovaná aplikace byla v červnu druhou nejčetněji zachycenou hrozbou. Stála za 6,43 procenta případů detekovaného malwaru.

V těsném závěsu na třetím místě byla potenciálně nechtěná reklamní aplikace HTML/Adware.Agent.A, jež dosáhla podílu takřka šesti procent (přesněji 5,98 procenta). „Oba druhy adwaru meziměsíčně výrazně posílily,“ zdůraznil Dvořák.

Nejčastěji se šířil těžařský virus

Prvenství v žebříčku nejrozšířenějších hrozeb patřilo minulý měsíc již poněkolikáté těžařskému viru JS/CoinMiner, který stál téměř za každou desátou zaznamenanou detekcí. „Jedná se o javový skript, se kterým se uživatel setká na internetových stránkách, které nemusí působit vůbec podezřele,“ prohlásil bezpečnostní expert.

„Při otevření webu v prohlížeči se těžební skript načte společně s HTML kódem stránky. Uživatel je zde ohrožen především poklesem výkonu počítače. Proto JS/CoinMiner evidujeme jako tzv. potenciálně nechtěnou aplikaci,“ uzavřel Dvořák.

Přehled deseti nejčastějších hrozeb zachycených v květnu naleznete v tabulce níže:

Nejčastější internetové hrozby v České republice za červen 2018:
1. JS/CoinMiner (9,34 %)
2. JS/Adware.Agent.T (6,43 %)
3. HTML/Adware.Agent.A (5,98 %)
4. SMB/Exploit.DoublePulsar (5,35 %)
5. HTML/FakeAlert (5,12 %)
6. JS/Redirector (3,73 %)
7. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (2,30 %)
8. Win32/GenKryptik (2,12 %)
9. Java/Adwind (2,02 %)
10. JS/ProxyChanger (1,77 %)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám