Hlavní obsah

Čína odmítla obvinění USA a dalších zemí z hackerských útoků

– Peking

Čína ostře odmítla obvinění z hackerských útoků zaměřených na získání duševního vlastnictví a citlivých obchodních informací, které vůči Pekingu vznesly Británie, Spojené státy a další země. Čínské úřady zároveň vyzvaly Washington, aby stáhl obžalobu vůči dvěma Číňanům, kteří podle USA stojí za útoky na americké námořnictvo či NASA. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čínské ministerstvo zahraničí reagovalo na čtvrteční informaci o varování západních vlád, že skupina hackerů známá jako APT10, která má na svědomí útoky na firmy a instituce v řadě zemí, působí pod záštitou čínské vlády. Kyberzločinci údajně útočili v Evropě, USA či Asii s cílem získat duševní vlastnictví a citlivé obchodní informace.

"Vyzýváme americkou stranu, aby okamžitě korigovala své chybné kroky a ustoupila od svých nactiutrhačných pomluv souvisejících s internetovou bezpečností," uvedlo podle Reuters čínské ministerstvo.

Útoky trvají od roku 2014

Americké ministerstvo energetiky sdělilo, že útoky APT10 trvají přinejmenším od roku 2014 a za tu dobu hackeři ukradli citlivé informace nejméně ve 12 zemích. Čtvrteční společné prohlášení je podle médií snahou o koordinovaný tlak vůči Číně z více než desítky států včetně Německa, Kanady či Japonska.

Čínská reakce se zaměřila především na USA, avšak i Británie a další země podle Pekingu učinily "pomlouvačné komentáře".

Čínské ministerstvo vyzvalo k okamžitému stažení obžaloby vůči dvojici identifikované jako Ču Chua a Čang Ťien-kuo, která má podle Washingtonu vazby na čínské ministerstvo státní bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám