Hlavní obsah

Chrome má kritickou chybu. Útočník může převzít kontrolu nad systémem

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritická bezpečnostní chyba byla odhalena ve webovém browseru Chrome od společnosti Google. Útočníci ji mohou zneužít k převzetí kontroly nad systémem, a případně do něj propašovat libovolný škodlivý kód. Oprava je naštěstí již k dispozici.

Foto: Koláž Novinky.cz

Logo internetového prohlížeče Chrome

Článek

Před nově objevenou trhlinou varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

„Google vydal novou verzi svého prohlížeče Chrome. Ve verzi 67.0.3396.62 opravuje nově nalezené zranitelnosti,“ prohlásil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Ten zároveň zdůraznil, že jedna objevená trhlina je obzvláště nebezpečná. „Jedna z těchto zranitelností umožňuje převzít kontrolu nad systémem,“ zdůraznil Bašta.

V ohrožení všechny systémy

Situace je o to závažnější, že zranitelnost se týká prakticky všech podporovaných desktopových systémů. V bezpečí tedy nejsou bez nainstalovaného updatu majitelé Windows, Linuxu ani Mac OS.

V případě automatických aktualizací se uživatelé Chromu nemusejí o nic starat. Pokud je však tato funkce vypnuta, je nutné navštívit webové stránky tvůrců a nejnovější záplatovanou verzi stáhnout manuálně.

„Doporučujeme uživatelům a správcům aktualizovat Chrome,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Reklama

Výběr článků

Načítám