Hlavní obsah

Chrome i Flash Player obsahují nebezpečné trhliny

Novinky, ort

Obezřetní by měli být uživatelé internetu při prohlížení videí i webových stránek. Programy Google Chrome a Adobe Flash Player, které k této činnosti slouží, totiž obsahují nebezpečné trhliny. Záplaty jsou však naštěstí již k dispozici.

Foto: Novinky

Internetový prohlížeč Chrome i Flash Player mají nebezpečné chyby.

Článek

Tvůrci webového prohlížeče Chrome už minulý týden vydávali velký balík oprav, který sloužil jako záplata pro více než dvě desítky zranitelností, připomněl server Security Week.

Aktualizace z tohoto týdne opravuje pouze tři trhliny, přesto by s jejich instalací neměli uživatelé zbytečně otálet. Vývojáři totiž jejich důležitost označují jako vysokou. Takovéto chyby zpravidla mohou počítačoví piráti zneužít k propašování škodlivých virů do cizích počítačů.

Chyby jsou obsaženy v Chromu pro Windows, Linux i pro Mac OS X.

Propašovat mohou prakticky libovolný virus

Trhlinám v zabezpečení se nevyhnul ani oblíbený program Flash Player od společnosti Adobe. Ten slouží k přehrávání videí na internetu a na celém světě jej používají milióny lidí. Právě proto se na něj kyberzločinci zaměřují pravidelně a nové aktualizace vycházejí prakticky měsíc co měsíc.

Objevená zranitelnost může vést ke vzdálenému spuštění kódu, tedy k instalaci prakticky jakéhokoliv viru na cizím počítači. Ohroženi jsou přitom majitelé prakticky všech aktuálně dostupných operačních systémů.

Adobe navíc záplatovala tento týden také své další produkty – Acrobat, Reader a Digital Edition.

Chyby jsou i ve Windows a Internet Exploreru

V případě automatických aktualizací se uživatelé Chromu ani programů od Adobe nemusejí o nic starat. Pokud je však tato funkce vypnuta, je nutné navštívit webové stránky tvůrců a nejnovější záplatovanou verzi stáhnout manuálně.

Na pozoru by se měli mít také uživatelé operačního systému Windows a webových prohlížečů Internet Explorer a Edge. Také v nich byly objeveny kritické chyby. Microsoft je tento týden opravil v rámci pravidelných aktualizací, které vycházejí vždy druhé úterý v měsíci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám