Hlavní obsah

Česká televize se stala terčem masivního hackerského útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Weby České televize (ČT) se staly v pátek terčem masivního útoku typu DDoS, jak informovali zástupci televize na Twitteru. Útok dávají do spojitosti se startem olympiády, některé weby kvůli tomu běžely v nouzovém režimu.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Nedostupnost webových služeb byla zaznamenána v pátek po deváté hodině. „Dnes startuje olympiáda. A to je pravděpodobně i důvod, proč naše weby čelí vskutku masivnímu DDoS útoku,“ uvedli zástupci ČT na Twitteru.

Ani po 11. hodině se ale nepodařilo situaci vyřešit. „Děláme, co můžeme, ale prosíme o shovívavost,“ doplnili.

Stránky ceskatelevize.cz tak nebyly v pátek vůbec dostupné zhruba do 12:30. Stránky ČT Sport fungovaly zhruba do stejného času pouze v nouzovém režimu.

„Jestli jste chtěli do HbbTV ČT nebo zkusit některou z našich mobilních aplikací, dnes na to bohužel není dobrý den. Kromě výpadku webů ČT nefungují ani aplikace. Snažíme se vše zprovoznit do zahájení ZOH, ale zatím to nemůžeme garantovat,“ konstatovali zástupci ČT.

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackerský útok vyřadil propagační web ukrajinského státu z provozu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám