Hlavní obsah

Čeho se máme bát v roce 2013? Malware, botnety a cloud

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Komerční článek - Jaký bude podle bezpečnostních expertů rok s „nešťastnou“ třináctkou na konci? Dejte si pozor na rizika, které souvisí s novými internetovými službami, jako jsou například cloudová úložiště. Velké nebezpečí v sobě nadále skrývají botnety, programy navržené tak, aby kradly informace a generovaly příjmy.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Podle bezpečnostních expertů se v roce 2013 dočkáme ustálení způsobů, jakými kyberzločinci rozšiřují svůj škodlivý kód. Šíření malwaru prostřednictvím přenosných zařízení jako USB disků se bude snižovat a malware se bude více šířit s využitím mezičlánku, jehož úkolem je přilákání dalších obětí. Mezičlánek je například webový server, který je napaden třetí stranou a obsahuje počítačové hrozby. Po ovládnutí serveru vysílají kyberzločinci odkazy lákající uživatele ke stažení malwaru. Zároveň jsou veškeré odcizené informace uloženy právě na těchto napadených serverech, aby se zabránilo zapojení osobních počítačů, které mohou být lépe chráněny a kde může detekce a ochrana před malwarem vyústit ve ztrátu ukradených dat.

Dalším z trendů, který po velkém boomu v roce 2012 bude nadále pokračovat, je skladování dat v cloudu. I když tato technologie usnadňuje lidem ukládat data prakticky z jakéhokoli zařízení s přístupem k internetu, jsou tyto služby zároveň oblíbeným terčem počítačových útoků, které mohou ohrozit bezpečnost dat a způsobit únik informací. To se potvrdilo například poté, co útočníci získali přístup k některým účtům služby Dropbox, k nimž byly odjinud ukradeny přihlašovací údaje.

I když se nejednalo o selhání samotného Dropboxu, donutily tyto události jejího provozovatele k vylepšení bezpečnosti. Dalšími službami, které v průběhu roku 2012 rovněž potkaly incidenty ústící v únik informací, byly LinkedIn, Yahoo! nebo Formspring. Také společnosti vydávající kreditní karty, jako Visa a MasterCard musely loni vydat varování, když jejich systém zaznamenal únik informací. Tento incident ovlivnil celkem 56 455 účtů obou společností, z nichž 876 bylo použito při spáchání nějakého typu podvodu.

V roce 2012 jsme také mohli pozorovat raketový nárůst používání chytrých a tabletů, které fungují pod mobilními operačními systémy. Tento trend zapříčinil vznik celé řady hrozeb cílících na operační systém Android. Ten je v současnosti nejrozšířenější mobilní platformou, pro niž vývojáři chrlí jednu aplikaci za druhou. Stejně tak ale láká i kyberzločince, kteří se mezi důvěryhodné užitečné aplikace snaží schovat svůj malware.

I v roce 2013 je tedy potřeba být při používání internetu obezřetný a používat kvalitní bezpečnostní software.  Aktuální verze ESET Smart Security 6 chrání před hrozbami nejen na internetu. Eliminuje všechny typy hrozeb, od virů, přes červy a rootkity až po spyware. Jelikož se ke kontrole souborů využívá technologie cloud, dochází ke zrychlení kontroly počítače, snížení využití systémových prostředků a zvýšení celkové úrovně zabezpečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám